/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH EU ZASTAVA, ILUSTRACIJA
07/03/2024 u 16:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada usvojila 39. i 40. Izvještaj o aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU

Vlada je na danas održanoj 19. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, usvojila 39. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul – septembar 2023. godine, kao i 40. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period oktobar – decembar 2023.

- Kvartalni izvještaji pružaju pregled najvažnijih događaja iz procesa pristupanja Crne Gore koji se odnose na politički dijalog Crne Gore i Evropske unije, pregovore o pristupanju Crne Gore EU, informisanje javnosti o procesu pristupanja Uniji, aktivnosti Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, usklađivanje zakonodavstva Crne Gore s pravnom tekovinom Evropske unije i Instrument za pretpristupnu podršku – IPA. Tokom navedenog perioda, Vlada je usvojila Izvještaj o samoprocjeni ispunjenosti privremenih i završnih mjerila u poglavljima pravne tekovine EU, donijela Odluku o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i imenovala glavnog pregovarača - navode u saopštenju iz Vlade.

Tokom izvještajnog perioda, Vlada je usvojila Informaciju o prioritetnim reformskim mjerama identifikovanim u kontekstu pripreme Plana rasta EU za Zapadni Balkan i prihvatila Prvi, a potom i Drugi nacrt reformske agende za Instrument EU za reformu i rast.

- Takođe, na sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira je potvrđeno da će Evropska unija dodijeliti Crnoj Gori dodatnih 112,6 miliona eura za infrastrukturne projekte u okviru takozvanog 9. poziva za sufinansiranje investicija - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:31