Poslanica Vojinović u Njujorku / - SKUPšTINA CRNE GORE
27/09/2024 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vojinović na Forumu političkih liderki: Neophodno raditi na povećanju broja žena u Skupštini

U okviru zasijedanja 79. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održan je svjetski Forum Mreže političkih liderki (WPL), na kome je u ime Skupštine Crne Gore, na poziv organizatora, učestvovala poslanica Anđela Vojinović.

Forum, koji je održan od 22 – 26. septembra u Njujorku, uključivao je organizaciju različitih događaja i aktivnosti, a okupio je žene iz svijeta politike, ekonomije, diplomatije i dr, kako bi raspravljale na temu njihove uloge u političkom i društvenom životu, sa posebnim fokusom na podsticanje veće reprezentativnosti žena na pozicijama odlučivanja i zaštite njiihovih prava. Ostale teme odnosile su na zloupotrebu vještačke inteligencije i uloge žena u zdravstvu.

Na Forumu je predstavljen izvještaj Svjetske banke, Mreže i partnerskih međunarodnih organizacija pod nazivom “Reprezentacija je važna”.

U izvještaju je istaknutno da veće uključivanje žena, ne samo u političkom životu, već i u privatnom sektoru i biznisu, osigurava bolji društveni razvoj i bolju efikasnost institucija sistema. Podaci sugerišu da se, ukoliko žene imaju značajniju zastupljenost (idealno paritet) na pozicijama odlučivanja, postiže zakonska jednakost, povećava ekonomska sigurnost i nezavisnost,  i povećava reprezentacija. Iako ovaj inauguracioni izvještaj ima globalnu pokrivenost, njegovi nalazi bi trebalo da podstaknu razmišljanja na nacionalnom nivou na koji način osigurati rodni paritet u izabranim parlamentima, vladama, institucijama, ali i u biznisu.

image

Poslanica Vojinović u Njujorku

- SKUPšTINA CRNE GORE
image

Poslanica Vojinović u Njujorku

- SKUPšTINA CRNE GORE

Poslanica Vojinović je upoznala učesnice Foruma da je, između ostalog, u Skupštini Crne Gore zastupljenost žena u ovom sazivu preko 27 odsto, što je skoro i zakonski minimum, ali da je neophodno raditi da se ta brojka poveća. Navela je i da su sve poslanice, nezavisno od političke pripadnosti, članice Ženskog kluba koji radi na uspostavljanju i promovisanju ženske solidarnosti, veće zastupljenosti žena u politici i na pozicijama odlučivanja, kao i većeg ostvarivanja i zaštite prava žena, ne samo u politici, nego uopšte.

Njujork: Ibrahimović govorio na sastanku o podizanju nivoa mora, u fokusu klimatske promjene

Na okruglom stolu “Borba protiv zloupotrebe vještačke inteligencije”, koji je organizovao Microsoft u svom sjedištu u Njujorku, poslanica Vojinović podijelila je svoje iskustvo, ali i iskustva žena iz javnog života u Crnoj Gori, koje su se suočavale sa zloupotrebom vještačke inteligencije u cilju objavljivanja uvredljivih sadržaja. Ona je istakla da je neophodan holistički pristup ovom problemu, koji podrazumijeva prevenciju i edukaciju, odnosno jačanje društvene svijesti, veću zaštitu i podrška u online prostoru, ali i unapređenje normativnog okvira u ovoj oblasti.

image

Poslanica Vojinović u Njujorku

- SKUPšTINA CRNE GORE

Proteklih dana na pomenute teme govorile su: Kristalina Georgieva, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Silvana Koh Mehrin, predsjednica Mreže političkih liderki, Šeri Bler (Cherie Blair), predsjednica fondacije “Šeri Bler za žene”, Monica Geingos, treća prva dama Namibije i izvršna direktorica fondacije “Jedna ekonomija”, Arzu Duba (Arzu Rana Deuba), ministarka spoljnih poslova Nepala, Fransin Pikap (Francine Pickup), zamjenica direktora UNDP-a, Isata Mahoj (Isata Mahoi), ministarka za prava djeteta i rodnu ravnopravnost Siera Leone, Mišel Harison (Michelle Harrison), izvršna direktorica Verian grupe, svjetske organizacije za istraživanje, evaluaciju i   komunikaciju, predstavnice Savjeta Evrope i Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), brojne parlamentarke iz cijelog svijeta i žene iz biznisa i velikih korporacija, pa je događaj, takođe, bio prilika za brojne susrete i umrežavanje.

Naredno okupljanje Mreže biće na Svjetskom samitu, koji će biti održan u novembru u Rejkjaviku, na Islandu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 13:36