Вучуровић / Фото: Иван Петровић Ипе
16/08/2021 u 11:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучуровић: Црногорска војска у Авганистану доживјела фијаско, а милиони потрошени

Треба се замислити колико се само за овај залудно утрошени новац могло изградити болница по Црној Гори, каже функционер ДФ-а

За десет година учешћа у бесмисленој мисији у Авганистану црногорска војска је трошила годишње по два милиона или укупно више од 20 милиона еура из буџета грађана Црне Горе, тврди функционер Демократског фронта (ДФ) Јован Вучуровић. 

Како је казао, сав бесмисао и безидејност у стратешком развоју црногорске Војске у задњих 15 година показао је епилог дешавања у Авганистану.        

- Хвалоспјеви о томе да је Црна Гора имала огромну корист кроз афирмацију својих снага и обуку 557 војника, који су у периоду од више од десет година учествовали у мировним мисијама ИСАФ и "Одлучан корак", а чији је циљ био примарно оријентисан ка успостављању мира и стабилности у Авганистану, демократизацији и обнови земље, као и пружању помоћи авганистанским националним снагама безбједности да постану самоодрживе, функционалне и способне да самостално обављају операције и обезбиједе сигурно окружење и слободу кретања на цијелој територији Авганистана, ових дана доживјели су велики фијаско. Kако су припадници војске обучили себе и авганистанске снаге безбједности показали су талибани који су освојили читав Авганистан за рекордно кратко вријеме- додао је Вучуровић. 

Према његовим ријечима, треба се замислити колико се само за овај узалудно утрошени новац могло изградити болница и школа по Црној Гори.

- Међутим, бивши режим то није интересовало, јер су се они, зарад очувања власти, својих позиција и нелегално стеченог богатства, додворавали неким међународним центрима моћи. Сада, послије ,,успјешно" обављеног задатка у Авганистану Веселин Вељовић, Зоран Лазовић, Предраг Бошковић, Душко Марковић и слични, под диригентском палицом Мила Ђукановића, покушавају да мобилишу своје послушнике из безбједоносних снага и изазову немире по Црној Гори, најављујући крваве обрачуне и спречавање свечаног чина устоличења Митрополита Јоаникија- тврди Вучуровић.                                        

Такође је поручио да се ниједна диктатураније рушила кохабитацијама и сарадњом са вођама диктатуре.

- Мора се одлучно и храбро раскинути са тим системом и законски обрачунати са онима који су били на њеном челу, и њиховим помагачима у тужилаштву, судству и полицији. То ће свакако морати да се уради једног дана, ако желимо да Црна Гора буде слободна- закључује Вучуровић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:47