Вучуровић / Фото: Иван Петровић Ипе
17/10/2021 u 09:25 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучуровић: ДФ је највише урадио на формирању Тужилачког савјета

ДФ jе симбол борбе против криминала и корупциjе и то jе jедан од наших главних приоритета, каже посланик овог политичког савеза за "Дан"

Позиви да се што приjе изгласа нови Тужилачки савjет (ТС) стижу готово свакодневно, али се по том питању ништа конкретно не ради.

И док је са једне стране спорно сагласје око једног члана ТС од укупно 11, са друге стране је споран и захтјев Грађанског покрета УРА да се о питањима реконструкције Владе и избора Тужилачког савјета одлучује одвојено.

Док се лоптица пребацује из једног дворишта у друго, односно треће, колико је и коалиција на власти, стање у држави постаје све компликованије и изискује ново и независно тужилаштво, које је, чини се, још увијек далеко.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Jован Вучуровић казао је за "Дан" да jе ДФ можда и наjвише урадио да се усвоjе тужилачки закони и да се крене у реформу у правосуђу.

– Залагали смо се да се то деси jош у фебруару, када су наши партнери из парламентарне већине, и поред чврстог договора да ћемо издржати све притиске, изненада одустали. Накнадна журба, на коjоj у октобру посебно инсистираjу они коjи нису жељели да то урадимо у фебруару, обично jе политикантство. ДФ jе симбол борбе против криминала и корупциjе и то jе jедан од наших главних приоритета, а привођење правди носилаца тих негативних појава из врха бившег режима и њихових помагача из судства, тужилаштва, полициjе, Агенције за националну безбједност (АНБ) jесте посао коjи су од нас тражили грађани на изборима 30. августа прошле године – рекао је Вучуровић.

image
Фото: Иван Петровић Ипе

Он истиче да би било добро да неки изоставе ДФ када се говори о Тужилачком савjету.

– Ми смо за то да он буде изгласан, али то ниjе jедини наш проблем jер паралелно са овим питањем треба рјешавати функционисање Владе, парламента и других институциjа. Познат jе наш однос према врху тужилаштва, коjе jе само дио криминалне хоботнице Мила Ђукановића и ти људи, заjедно са њим, одавно су требали да буду процесуирани. ДФ наjвише претрпио од тих особа, коjе су по налогу предсjедника Демократске партије социјалиста имале намjеру да се на наjбруталниjи начин обрачунаjу са ДФ-ом – казао је Вучуровић.

Из Грађанског покрета УРА, односно коалиције "Црно на бијело", недавно су позвали предсједника Скупштине и лидера Демократа Алексу Бечића да под хитно сазове сједницу парламента са једном тачком дневног реда – изгласавање Тужилачког савјета.

– Свако одлагање изгласавања новог ТС значило би да неко свjесно блокира Црну Гору на њеном европском путу и опструира борбу против организованог криминала и корупциjе. Ево прилике да остале колеге из владаjуће већине покажу да им приоритет ниjесу функциjе и борба за фотеље. Jош jедном позивамо предсjедника Скупштине да без одлагања закаже сjедницу Скупштине Црне Горе како бисмо изгласали нови ТС – поручили су из коалиције "Црно на бијело".

Из Демократске Црне Горе су након тога позвали лидера ГП УРА Дритана Абазовића да престане са јефтиним манипулацијама, триковима и подметањима, јер, како су истакли, сви знају да је прије заказивања сједнице Скупштине са том тачком дневног реда потребно да парламентарна већина најприје постигне договор око листе кандидата за ТС и да листу потом усвоје на матичном одбору, након чега се стиче услов за заказивање сједнице Скупштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:32