Јован Вучуровић / - Јован Вучуровић
06/07/2021 u 12:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Вучуровић: Попис мора бити ове године!

- Човјек, ако је Србин из Црне Горе, треба да се изјасни као Србин, а не као Србин - Црногорац или Црногорац - Србин - Каже посланик ДФ-а Јован Вучуровић

Пола ове године је већ прошло, а од пописа становништва у Црној Гори још нема ништа. Оправдан страх да ће се огроман дио грађана Црне Горе слободним уписивањем у формулар изјаснити као Србин или Српкиња одложио је овај важан сегмент у вођењу демографске статистике сваке свјетске популације.

Још у фебруару ове године било је познато да се планирани попис становништва у Црној Гори за 2021. неће одржати у априлу, како је претходно било најављено. Главни разлог томе, наводно, било је неусвајање буџета за ову годину при крају прошле, а каснило се и са усвајањем Закона о попису становништва. Буџет за 2021. усвојен је коначно прије двије седмице, али Управа за статистику „Монстат”, која је задужена за спровођење пописа, скоро ништа од припремних радњи још није обавила.

Посланик Демократског фронта и члан скупштинског Одбора за политички систем, правосуђе и управу Јован Вучуровић каже да у самој влади и појединим политичким круговима постоји потреба да се промовише тзв. дуални национални идентитет.

„Ми смоу име ДФ-а јасно послали поруке и тек ћемо их слати да грађани избјегавају то дуално изјашњавање. Човјек, ако је Србин из Црне Горе, треба да се изјасни као Србин, а не као Србин - Црногорац или Црногорац - Србин. Једноставно, треба да се изјасни само као Србин и ништа ни више ни мање од тога. Дуални идентитет је замка и жеља српских непријатеља да се проценат Срба у Црној Гори умањи што је могуће више, и то је лажни идентитет – објашњава Вучуровић.

Он каже да и код актуелног премијера Здравка Кривокапића препознаје склоност ка признавању овог дуалног идентитета.

„Он је у кампањи говорио за себе да је Србин, да би три дана након избора рекао за себе да је 200 одсто Црногорац. Дакле, српски народ у Црној Гори никако не смије да се пеца на овакве и сличне преваре, јер смо ми Срби и неодвојиви смо део великог српског народа.“, поручује Вучуровић.

(Објектив)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. septembar 2021 06:37