Јован Вучуровић / - Јован Вучуровић
10/10/2021 u 14:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучуровић: Реконструкција Владе најбоље рјешење, ДФ има повјерење грађана

Међутим, како је рекао Вучуровић, дешава се да групација од три посланика не жели компромис него наметање ставова политичким снагама које имају 38 посланика

Демократски фронт (ДФ) одлучан је у намјери да влада буде реконструисана, јер све указује да је то најбоље рјешење које нуди политичку стабилност и пут ка озбиљним реформама, које не може донијети експертска влада, казао је посланик тог политичког савеза Јован Вучуровић.

Он је навео да је наставак преговора лидера парламентарне већине и премијера Здравка Кривокапића био најављен за данас, али да се то очигледно неће десити.

 - Без обзира на то, ДФ је увијек спреман за наставак преговора и договор - поручио је Вучуровић у интервјуу агенцији МИНА.

На питање шта види као мјеру компромиса са обзиром на то да је став УРА-е да Влада мора да остане експертска и нестраначка, док су се 38 посланика и премијер изјаснили за модел политичко -  експертске Владе, он је одговорио да компромис подразумијева да се уваже ставови различитих страна.

Међутим, како је рекао Вучуровић, дешава се да групација од три посланика не жели компромис него наметање ставова политичким снагама које имају 38 посланика.

 - Сви смо сагласни да је садашње стање неодрживо, а огромна већина сматра да је експеримент са експертском владом био лош, није дао резултате, да је само изазвао нестабилност унутар парламентарне већине, а као што видимо, годину имамо и кризу институција - казао је Вучуровић.

Ту чињеницу, како је поручио, треба сви да констатују.

 - А не да се поново промовише тај пропали пројекат и спречава договор на који је спремна већина политичких субјеката парламентарне већине - навео је Вучуровић.

Према његовим ријечима, није добро да због било чијег ината и сујете тапкају у мјесту кад се већ отворила могућност за консензус око реконструкције Владе.

 - ДФ је одлучан у намјери да садашња влада буде реконструисана, јер све указује да је то најбоље решење које нуди и политичку стабилност и пут ка озбиљним реформама које не може донијети експертска влада - казао је Вучуровић.

Како је додао, постоје и други модели изласка из кризе власти, попут изгласавања нове владе, а као неко крајње решење ту је и расписивање избора.

 - Ми, ипак, очекујемо да постоји простор за договор - рекао је Вучуровић.

Упитан да прокоментарише поједине оцјене да када би ДФ ушао у Владу, она не би имала подршку Европске уније (ЕУ) и западних партнера Црне Горе, он је казао да то просто није истина, јер то нико није рекао.

 - Ако неко има податак и доказ да ЕУ или неко други не желе да ДФ буде у влади, нека каже - поручио је Вучуровић.

Он је рекао да је оно што смо чули од међународне заједнице став предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која је казала да је то питање демократије и да грађани одлучују коме дају повјерење.

ДФ и коалиција За будућност Црне Горе, како је навео, имају повјерење грађана и највећи број посланика унутар парламентарне већине.

Према ријечима Вучуровића, ДПС је тај који сигурно не желе и страхује да ДФ буде у влади.

 - Јер они знају да би то значило темељну демонтажу криминалног система Мила Ђукановића и у крајњем забрану рада ДПС-а као политичког крила мафије. Дакле, од уласка ДФ-а у владу треба да страхују само ДПС и мафија - казао је Вучуровић.

Упитан како коментарише изјаву потпредсједника УРА-е Милоша Конатара да се често не може видјети разлика у нападима ДФ-а и Демократа на тај грађански покрет, што је посљедица приближавања и стављања знака једнакости између дјеловања ДФ-а и Демократа, односно обједињавање те опције на десном политичком спектру, он је навео да сматра да се ради вјероватно о неспретном саопштавању ставова,

 - Јер на “другој страни” је само ДПС, а сумњам да ће се УРА прикључити политичко-криминалној групацији Мила Ђукановића и направити потез који би био политичко самоубиство -  рекао је Вучуровић.

Договор између ДФ-а и Демократа је, како је рекао, веома важан и позитиван за Црну Гору.

Вучуровић је казао да би било добро да га и УРА поздрави, јер не види која је сврха од продубљивање неспоразума.

 - Подсјећам да је и сама УРА тражила да се прво договоре ДФ и Демократе и да ће тај договор прихватити сви остали, али сада слушамо другу причу. Ваљда је боље да се договарамо унутар парламентарне већине, него да се инатимо и увлачимо у сталне расправе - закључио је Вучуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:41