Иван Вујовић / - SDP
01/06/2021 u 13:56 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: Кадровске сјече наносе штету европском путу

- Нова власт ни након скоро девет мјесеци од конституисања Парламента ње урадила ништа на испуњавању привремених мјерила за поглавља владавине права, а она се тичу Уставног именовања челних људи правосуђа у Парламенту - каже генерални секретар СДП-а

Генерални секретар Социјадемократске партије Иван Вујовић каже да неформални документ Европске комисије везано за област владавине права јасан је показатељ да је актуелна Влада потпуно занемарила обавезе које произилазе из интеграционог процеса и подредила их поступцима "раширених смјена и промјена на руководећим мјестима, што је спријечило активности радних група на поглављима 23 и 24".
- Нажалост и процес преговарања са ЕУ, који би требало да буде процес цијелог друштва а не једне или друге власти, је претрпио штету због раширене праксе нове власти да спроводи разне кадровске сјече мотивисане искључиво партијским интересима. То је савршено јасно и нашим ЕУ партнерима који то недвосмислено констатују у овом Извјештају - каже Вујовић.
Он истиче да се из овог документа јасно уочава и незадовољство због невјероватне чињенице да ни након пола године Влада није нашла за сходно да именује шефове и тимове за преговарачка поглавља 23 и 24.

- Посебна је тема да нова власт ни након скоро девет мјесеци од конституисања Парламента ње урадила ништа на испуњавању привремених мјерила за поглавља владавине права, а она се тичу Уставног именовања челних људи правосуђа у Парламенту. По новој Методологији о преговорима без испуњавања привремених мјерила у овој области наш ЕУ пут ће бити заустављен, па је директна одговорност на власти што нема резултата у том сегмент. А резултата нема зато што је власт све до сада одбијала институционални дијалог са опозицијом и цивилним сектором на ову тему и тиме нам свима потрошила огромно вријеме. У међувремену је додатно продубљено неповјерење усвајањем Закона о Тужилаштву који није у складу са препорукама Венецијанске комисије - наглашава Вујовић.
Подсјећа да Европска комисија у неформалном документу такође потенцира питање суочавања с прошлошћу у контексту негирања геноцида у Сребреници од стране министра правде.

- Наводи о потреби "одбацивања и осуђивања сваког порицања, релативизације или погрешног тумачења геноцида у Сребреници" је истовремено и порука ЕУ овој власти да неће дозволити реанимацију великодржавне политике коју директно заговара двије трећине нове парламентарне већине - закључује генерални секретар СДП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:38