Ivan Vujović / Ivan Vujović
03/08/2024 u 16:27 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović: Vlada od Crne Gore pravi banana-državu

Predsjednik Socijaldemokratske partije i jedan od lidera Evropskog saveza Ivan Vujović tvrdi da Crnom Gorom upravlja marionetska vlada koja gradi banana-državu bez integriteta, zbog čega će ih građani, kako vjeruje, kazniti na narednim izborima.

On je u intervjuu za "Dan" ocijenio da je ključni cilj ove vlade da pokvari odnose sa susjedima, i da je to već uspjela kada je u pitanju Hrvatska.

Kritikovali ste rekonstrukciju Vlade. Šta vidite loše u tome što je Vlada i nacionalno i ideološki veoma heterogena?

– Ovo je vlada koja je iskaz koncepta Crne Gore kao države naroda, a ne građana, pri čemu u okviru tog i takvog nakaradnog koncepta imamo i narode prvog, drugog i trećeg reda. Ona je i sve suprotno od meritokratskog pristupa koncipiranja Vlade, tako da danas imamo Vladu koja će vrlo izvjesno ući u Ginisovu knjigu rekorda po svojoj brojnosti. Vlada, ako uključimo tu i državne sekretare kao par ekselans političke ličnosti, ima više članova nego što Skupština ima poslanika. Izgleda da ministar nije postao samo onaj ko nije htio to da bude. Takav nivo ruganja u lice građanima i demokratskoj javnosti nije zapamćen ne samo u političkoj istoriji Crne Gore kao države, nego ne znam ni jedna takav primjer danas u svijetu. Građani su taoci vlastodržaca koji ne mare ni za šta, koji gaze sve principe samo da bi zadovoljili najprizemnije interese i apetite. Toliko je sve to otužno i besmisleno da su prešli svaku mjeru i upalili lampicu otpora kod svakog građanina ove države, koji će ovu paradu bahaćenja koje vodi u besmisao i političko ništavilo kazniti na prvim narednim izborima.

Vujović: Spajićeva Vlada predmet je globalne sprdnje

Parlamentarna većina u ovom trenutku ima skoro dvije trećine poslanika u parlamentu. Da li je to garant stabilnosti 44. Vlade, ili, pak, očekujete disonantne tonove u vlasti, s obzirom na njenu heterogenost?

– Ne ogleda se stabilnost u broju poslanika koji podržavaju neku vlast. Stabilnost se ogleda u jasnoj političkoj viziji koja okuplja političke aktere i zajedničkim ciljevima kojima su posvećeni. Ništa što je proizvod isključivo najprizemnije političke trgovine, bez ikakvih političkih principa, i utemeljeno na najnižim političkim i interesnim porivima osvajanja pozicija i funkcija, ne može biti stabilno. Kažem, prije svega zato što su građani i demokratska javnost očigledno zgađeni svim tim i upravo zato to ne može da traje. Možete vi u politici pretjerati do neke mjere, ali ovdje je svaka mjera prevršena, a ova vlast je postala predmet regionalne, pa čak i globalne sprdnje.

Država mora biti iznad svega

Da li Evropski savez koji ste formirali sa SD i LP očekuje ubrzo izbore i da li će to biti prilika da dođe do značajnijih promjena na političkoj sceni?

– Evropski savez smo formirali kako bismo poslali poruku da zajednički ciljevi, zajednička borba za civilizovanu, pristojnu i normalnu Crnu Goru, koja jedino takva može biti i evropska Crna Gora, mora biti iznad svih naših posebnosti. Trenutak je takav da se mora izaći iz partijskih samodovoljnosti, partijskih okova i rezona i da se, što je posebno važno, mora podići nivo ozbiljnosti političke borbe. To građani jako dobro vide i razumiju i zato priča Evropskog saveza svakim danom raste i jača. Posebno smo srećni što to prepoznaju mnogi sjajni pojedinci koji su nam dali javnu podršku, a mnogi od njih već učestvuju u našim političkim akcijama. Jer Evropski savez nije vlasništvo samo političkih partija koje ga čine, već i svih onih koji nijesu dio partija, a kojima su otvorena vrata našeg saveza. Nemamo dilemu da će ubrzo biti i državnih izbora i da će Evropski savez na njima pokazati snagu i biti jedna od vodećih evropskih i građanskih snaga. Crnu Goru moramo izvlačiti iz blata nacionalizma i populizma, iz blata inferiornog i ponižavajućeg služenja tuđim interesima. Evropski savez je spreman da bude jedan od predvodnike te borbe.

Da ne govorim o karakteru te vlade, kojom očigledno rukovode ekstremno desne političke strukture na čelu sa Andrijom Mandićem, koji definiše prioritete i smjerove ove vlasti. Ovo je Vlada čiji su najviši funkcioneri i partijski lideri izgnani iz Evropske unije kroz zabranu ulaska u jednu njenu članicu, Vlada koja je od Crne Gore napravila banana-državu bez ikakvog integriteta, koja se svađa sa svojim susjedima, kojom Aleksandar Vučić komanduje kako hoće, istovremeno ponižavajući njene predstavnike; Vlada kojoj prvi čovjek EU otkazuje posjetu zbog skandala koje ona izaziva… Ova marionetska vlada mora brzo pasti da bi Crna Gora opstala i nastavila evropski put.

Kako komentarišete posljednja događanja na diplomatskom planu sa Hrvatskm i da li će to negativno uticati na evropski put Crne Gore?

– Ključni cilj anti-EU agende ove marionetske vlade je da Crna Gora pokvari odnose sa susjedima. U prvom redu sa Hrvatskom, i to ne slučajno – zato jer je Hrvatska članica EU i, slobodno mogu reći, kao naš susjed i zbog niza drugih okolnosti, možda i najvažnija zemlja za naš EU put. Zbog toga sva ona štetna, nediplomatska, netaktična, potpuno nepotrebna postupanja i oko broda "Jadran" i oko ploče u Morinju i oko davanja naziva ulica u Pljevljima i sličnih najava u Podgorici, kao i i nekih odluka koje se donose na nekim lokalnim nivoima. Rezolucija o Jasenovcu, koja je potpuno isforsirana i isfabrikovana tema, zna se i od koga, naravno od Vučića, koji istu takvu rezoluciju nije smio donijeti u parlamentu Srbije, ali ju je nametnuo svojim marionetama u Crnoj Gori, samo je kap koja je prelila čašu. Ne radi se ovdje ni o kakvoj zaštiti interesa Crne Gore u nekim od ovih pitanja, jer se to, naravno, mora raditi, ali na drugačiji način. Ovdje se radi o svjesnim i sračunatim provokacijama kako bi se kroz narušavanje međudržavnih odnosa zaustavio EU put Crne Gore. E sad, akteri naše vlasti i njihov beogradski gazda malo su se preračunali jer su očekivali da će samo država trpjeti štetu od ovih postupaka, a da će se oni nekako izvući. Oni u svojoj plitkosti, neznanju, često provincijalnom odnosu prema politici, a naravno i služenju prema Vučiću, nijesu očekivali ovakvu reakciju Hrvatske. A reakcija je takva da se ne kažnjava primarno država, što je bio njihov cilj, već se kažnjavaju pojedinci. Time se šalje poruka crnogorskoj javnosti koje im strukture i političari čine ogromnu štetu, tako da građani mogu da ih kazne na izborima. Jer, neka se niko ne zavarava: ovo nijesu poruke samo Hrvatske, ovo su dominantno poruke Evropske unije koje nam upućuje preko Hrvatske.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 04:07