Драган Вукић / IVAN PETROVIC-IPE
04/01/2022 u 08:30 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукић: Објединити изборе прије него што их Ђукановић распише

Вјерујем у договор скупштинске већине и да држе ријеч када кажу да се боре за нешто, а то је у овом случају обједињавање локалних избора у једном дану, казао је посланик СНП-а за "Дан"

Питање обједињавања локалних избора треба ријешити на ванредној сједници Скупштине прије него што предсједник Црне Горе Мило Ђукановић распише изборе, казао је у изјави за "Дан" посланик Социјалистичке народне партије (СНП) Драган Вукић.

Додао је да ванредну сједницу треба заказати прије рока предвиђеног законом да предсједник државе мора расписати изборе у три општине.

Из Социјалистичке народне партије (СНП) наводе да убрзо треба да се одржи сједница колегијума на којој би предсједници посланичких клубова са предсједником Скупштине постигли договор да се на дневном реду нађе и Предлог закона о допунама Закона о локалноj самоуправи, којим је предвиђено обједињавање 14 изборних процеса на локалном нивоу наредне године. Вукић је за наш лист казао да вјерује у договор парламентарне већине и рјешавање овог битног питања.

– Вјерујем у договор скупштинске већине и да држе ријеч када кажу да се боре за нешто, а то је у овом случају обједињавање локалних избора у једном дану. То је доследна политика.То су сви говорили у претходном периоду и залагали се за то. Надам се да се ништа није промијенило у њиховом мишљењу – рекао је Вукић.

Сви начелно за обједињавање избора

Из свих партија већине, али и опозиције још раније су саопштили за "Дан" да су за обједињавање избора због тога што је Црна Гора у константној политичкој тензији. Такође, та иницијатива је подржана и од стране међународних партнера.

Жеља посланика СНП-а, а и осталих посланика власти је да се закон усвоји прије него што предсједник државе Мило Ђукановић распише изборе за Улцињ и Беране, који нас очекују у фебруару и марту ове године.

Из Ђукановићевог кабинета недавно је саопштено да је предсједник до 26. јануара ове године дужан да распише локалне изборе у Беранама и Улцињу, јер би се у супротном зашло у зону отвореног кршења принципа уставности и законитости, те потирања правне сигурности у политичком и правном систему државе. Савјетник предсједника за уставни систем и правна питања Борис Бастијанчић саопштио је да се локални избори, према важећем Закону о избору одборника и посланика, одржавају најкасније 15 дана прије истека изборног периода одборника којима тече мандат.

Посланици СНП-а Владимир Jоковић, Даниjела Ђуровић, Драган Ивановић, Драган Вукић и Милосава Пауновић предали су прије петнаестак дана у скупштинску процедуру Предлог закона о допунама Закона о локалноj самоуправи, којим траже да се први наредни избори за одборнике у скупштинама општина Улцињ и Беране одрже истовремено са редовним изборима за одборнике у Скупштини Главног града Подгорица, Скупштини општине Голубовци – општине у оквиру Главног града и скупштинама општина Бар, Биjело Поље, Даниловград, Колашин, Плав, Плужине, Пљевља, Рожаjе, Жабљак и Шавник.

Предлажу и да се одборницима у скупштинама општина Улцињ и Беране, коjима мандат истиче у фебруару 2018, мандат продужи до маjа наредне године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:53