Vukićević / Foto: IVAN PETROVIĆ-IPE
19/07/2022 u 18:37 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukićević za "Dan": Crnogorskom pravosuđu da se ne ponove Кatnić i Medenica

DF je prioritet izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu jer je to veoma važno za borbu protiv korupcije i kriminala, kazala je ona

Demokratski front (DF) je jasno saopštio da će dati doprinos kad su u pitanju odluke važne za građane Crne Gore, a deblokada pravosuđa je svakako jedna od najvažnijih. Naravno, podršku ćemo dati samo onim kandidatima za koje procijenimo da će stručno i odgovorno raditi svoj posao, kako se crnogorskom pravosuđu više ne bi ponavljali Кatnić, Medenica, Jovanić i njima slični, kazala je u razgovoru za "Dan" Maja Vukićević, poslanik Demokratskog fronta i funkcioner Demokratske narodne partije (DNP).

Ona je istakla da je za DF prioritet izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu jer je to veoma važno za borbu protiv korupcije i kriminala.

– Zatim, tu je izbor sudija Ustavnog suda. Za razliku od nekih političkih subjekata koji insistiraju da se sada izabere samo jedan sudija, mislimo da bi bilo dobro da se Ustavni sud kompletira, ukoliko bude dovoljno dobrih kandidata. Pokrenut je i postupak izbora članova Sudskog savjeta, a na osnovu onoga što smo imali prilike da čujemo na saslušanjima pred matičnim odborom u Skupštini procijenićemo ko od kandidata zaslužuje podršku – rekla je Vukićević.

Manje od tri mjeseca trebalo je da se Vlada na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem počne klimati i da opet počne politička kriza u Crnoj Gori. Nesuglasice su kulminirale nakon što je Vlada usvojila tekst Temeljnog ugovora sa SPC. Iako je iz Demokratske partije socijalista (DPS) nakon toga saopšteno da ova vlada više nema njihovu podršku, formalne inicijative za njen pad ili nove izbore još uvijek nema.

Bez konkretnih poteza

Po mišljenju naše sagovornice, jedan od načina izlaska iz nove političke krize može biti organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora i formiranje tehničke vlade čiji bi zadatak bio da ih organizuje.

– Svakako da postoji nekoliko opcija. Čuli su se i predlozi da se resetuju odnosi nekadašnje parlamentarne većine, ali zasad nema konkretnih poteza. Što se datuma vanrednih parlamentarnih izbora tiče, o tome se ne može govoriti prije nego što u Skupštinu dođe na izjašnjenje predlog o skraćenju mandata, ali svakako da bi u slučaju da takav predlog dobije podršku u parlamentu i održavanje parlamentarnih izbora zajedno sa lokalnim izborima bilo jedna od opcija – rekla je Vukićević.

Vukićević kaže da je od početka bilo jasno da vlada koja je oformljena tako što su neke od političkih partija koje su pobijedile na izborima 30. avgusta napravile koaliciju sa partijama čija je politika na tim izborima poražena ne može dugo da traje.

– Moglo bi se reći da smo nakon izbora, umjesto da se formira vlada po osnovnim principima demokratije, onako kako je to normalno u demokratskim zemljama, imali dva eksperimenta – ekspertsku vladu kao rezultat političkih ucjena, a kasnije i manjinsku vladu, kao rezultat jedne neprincipijelne koalicije. Može se reći da eksperimenti nisu uspjeli i da su upravo zagovornici ekspertske vlade srušili istu, a kasnije formirali i manjinsku vladu koja je već nakon par mjeseci od formiranja ostala bez političke podrške u parlamentu – rekla je naša sagovornica.

Ona podvlači da je stav DF-a o potpisivanju Temeljnog ugovora jasan.

– Podržavamo potpisivanje Temeljnog ugovora i očekujemo da se to, nakon što je usvojen nacrt, i verifikuje samim činom potpisivanja, kako bi se na tu priču konačno stavila tačka. Srpska pravoslavna crkva je najbrojnija vjerska zajednica u Crnoj Gori, a jedina koja nema ovu vrstu ugovora sa državom. Potpisivanjem Temeljnog ugovora dodatno će se regulisati odnosi između Crkve i države, i zaista ne vidim razlog za ovoliku buku koju prave određeni politički subjekti, kojima je očito cilj da SPC uskrate prava koja imaju ostale vjerske zajednice – ističe Vukićević.

Iz partije Mila Đukanovića su nakon usvajanja Temeljnog ugovora naveli da treba stvoriti pretpostavke za što skorije organizovanje novih izbora, a sličan stav ima i Socijaldemokratska partija (SDP), čiji su kadrovi ministri u Vladi.

– Iako su Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija u saopštenjima navele da vlada više nema njihovu podršku, ti politički subjekti još uvijek nisu formalizovali svoje predloge ka parlamentu, i pitanje je da li će to uraditi, kao i da li će njihovi predlozi dobiti potrebnu većinu, ali je sasvim jasno da manjinska vlada više ne funkcioniše jer se politički subjekti koji čine Vladu ne slažu po mnogim važnim pitanjima, a prethodnih dana smo mogli da čujemo i teške optužbe među samim ministrima – kazala je Vukićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:44