Milan Knežević i Andrija Mandić / - FOTO: FEJSBUK
09/10/2024 u 11:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

ZBCG: Hitno predložiti zakon o agentima stranog uticaja u Crnoj Gori

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) saopšteno je da je potrebno hitno predlaganje zakona o agentima stranog uticaja u Crnoj Gori.

Nama je palo u dio da Crnu Goru učinimo istinski slobodnom zemljom i jedan od važnih pravaca djelovanja treba da bude priprema i donošenje novog zakona koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura koje pod plaštom NVO pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku naše zemlje, saopštili su iz koalicije Za budućnost Crne Gore.

- Političke organizacije su zakonom obavezane da svoje finansije učine javnim i kontrolu istih vrši nadležna Državna revizorska institucija (DRI), a to nije slučaj sa ovim agenturama koje zloupotrebljavaju naziv NVO dok im se u budžet nesmetano ubrizgavaju injekcije od milion dolara na redovnoj osnovi - kazali su iz koalicije.

Dodali su da je njihovo političko djelovanje u samoj žiži javnosti i, kako kažu, ne postoji jedan argument da rade za bilo čije interese osim za interese birača i građana Crne Gore.

- Samo zbog nedostatka adekvatnog zakona, mi danas u Crnoj Gori imamo ne jednu, nego više „NVO” koje funkcionišu izvan i iznad zakona i koje sebi daju za pravo da nonšalantno dijele moralne lekcije i etikete gotovo svim političkim, ali i državnim institucijama. Te agenture podmeću, lažu i vode veoma preciznu kampanju za potrebe stranog naručioca za koga rade, dok ti naručioci imaju konkretne interese vezane za njihove uticaje u CG koji svakako nisu interesi i želje građana - ističu su iz ZBCG.

Kako su im puna usta tuđih finansija i uticaja, dodali su, krajnje je vrijeme da građani Crne Gore imaju uvid i u njihove i da se takve agencije jasno odvoje od stvarnih NVO koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života građana, te da ih “nazovemo pravim imenom – agentima stranog uticaja u Crnoj Gori”.

- Istinska transparentnost može doći samo ako zakoni i pravila budu važili za sve. Mi smo pozvani kao vlast, a ne sumnjamo da ovo isto želi i opozicija, da politiku Crne Gore treba odvojiti od brutalnog agenturnog rada raznih međunarodnih bezbjednosnih struktura - zaključili su iz koalicije Za budućnost Crne Gore.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 11:42