Metelko Zgombić / - FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/RTCG
26/06/2024 u 22:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zgombić: Rezolucija o Jasenovcu neprimjeren i nepotreban potez

Usvajanje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore bio bi nepotreban i neprimjeren potez, ocijenila je državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić.

Metelko Zgombić, koja je u ime Hrvatske učestvovala na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, rekla je da dobrosusjedski odnosi podrazumijevaju i da se ne preduzimaju radnje koje bi mogle naštetiti ili koje su suprotne načelu dobrosusjedskih odnosa.

Na pitanje smatra li Hrvatska da je najavljena rezolucija o Jasenovcu korak prema narušavanju dobrosusjedskih odnosa, Metelko Zgombić je rekla da je taj potez nepotreban i neprimjeren, prenosi Hina.

- Crna Gora bi se time dala instrumentalizovati od nekoga spolja i to je nešto što stvarno nije dobra poruka za državu koja želi nastaviti evropskim putem - kazala je ona, prenosi Index.hr.

Kako je rekla, način na koji će se Crna Gora ponašati u narednom period u bitnome će uticati na njen evropski put.

Metelko Zgombić je navela da Hrvatska želi da Crna Gora prepozna važnost aktuelnog trenutka i prepozna važnost postupanja u skladu s vrijednostima i načelima koja su sastavni dio pregovaračkog procesa.

Predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu – šta piše u dokumentu

- Mi apsolutno osuđujemo sve zločine, ali posve je neprimjereno da jedna nama susjedna zemlja kao reakciju na rezoluciju o Srebrenici u UN-u pokuša sad otvoriti jedno pitanje koje je davno zatvoreno - rekla je Metelko Zgombić.

Hrvatska je ranije zaprijetila da će usvajanje takve rezolucije usporiti crnogorsku ambiciju da postane punopravna članica EU.

Rezolucija o Jasenovcu nalazi se u proceduri od 17. maja, kada su je na inicijativu čelnika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića podržala 43 od 81 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Premijer Milojko Spajić nije u Briselu konkretno odgovorio hoće li Crna Gora usvojiti rezoluciju o Jasenovcu, ali je kazao da ne misli da će biti na dnevnom redu sjednice parlamenta u petak.

On je novinarima kazao da je preko 40 rezolucija u skuštinskoj procedure, "o Jasenovcu, o Palestini, o Šahovićima”, i da o tome postoji momentum poslije rezolucije o Srebrenici koja je zajednički usvojena u UN-u.

- Crna Gora je multietnička i multikonfesionalna država sa svim tim predstavnicima u parlamentu koji sada imaju potrebu da svaki od tih naroda izgura poneku rezoluciju koja je bitna za njihov politički korpus ili za narode ili regije kojima pripadaju - rekao je Spajić.

On je dodao da misli kako sve te rezolucije skreću Crnu Goru sa nekih važnijih tema, ekonomije, vladavine prava i sličnog.

Rezolucija o Jasenovcu već mjesec i po nije se našla na dnevnom redu crnogorskog parlamenta jer su se u vladajućoj većini usuglasili da se o njoj raspravlja nakon što Crna Gora dobije pozitivan IBAR, do čega je došlo danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Zbog toga crnogorska oprozicija tvrdi da je Mandić za petak zakazao sjednicu crnogorskog parlamenta s namjerom da dnevni red dopuni rezolucijom o Jasenovcu.

Spajić ipak misli da u petak u Skupštini toga neće biti na dnevnom redu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 22:17