Nikola Zirojević / - Socijaldemokrate
19/06/2024 u 11:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zirojević: Šaranović bježi sa kontrolnog saslušanja, pokušaj poniženja Odbora za bezbjednost i odbranu i Parlamenta

Odnos ministra MUP-a Danila Šaranovića prema Odboru za bezbjednost i odbranu predstavlja nastavak sukoba između Demokrata i PES-a, kazao je poslanik SD-a Nikola Zirojević.

On je poručio predsjedniku Odbora, Miodragu Lakoviću da, ukoliko nije u mogućnosti da obezbijedi prisustvo ministra i premijera, treba da podnese ostavku na tu funkciju, s obzirom da je rad Odbora već u velikoj mjeri obesmišljen.

- Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović obavijestio je dopisom predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Miodraga Lakovića da, iako je prethodno potvrdio prisustvo, neće prisustvovati kontrolnom saslušanju na temu “Imenovanje v.d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori”, a kao razlog navodi učešće na Samitu šefova policije država članica UN (UNCOPS).

Poslanici su o tome obaviješteni mail-om, a ministar je bio “toliko učinjen” da je ponudio prisustvo u nekom terminu “prije ili nakon naznačenog perioda odsustva”. Jer smo mi poslanici besposleni i dokoni, pa samo čekamo da ministru cvrcne i da potrčimo da ga saslušamo. Pritom, pretpostavljajući da nam on održi lekciju i kaže nam kako je najpametniji i najsposobniji za taj posao”, rekao je Zirojević.

image

FOTO: SD

- FOTO: SD

Mislim da je ovakav odnos resornog ministra prema matičnom odboru krajnje neprofesionalan i nekorektan, kazao je Zirojević.

Kako je kazao, na ovaj način demonstrira nepoštovanje odbora, "nas kao njegovih članova i Skupštine kao zakonodavnog doma iz kojeg premijer i svi ministri crpe legitimitet. Mi ovo kontrolno saslušanje čekamo duže od 2 mjeseca, da bismo došli u situaciju da nas 10 dana pred saslušanje ministar obavijesti da neće moći prisustvovati saslušanju zbog prisustva Samitu šefova policije država članica UN."   

image

FOTO: SD

- FOTO: SD

- Lično mislim da niti jednom ministru obaveze ovog tipa ne bi smjele biti preče od učešća u radu matičnog skupštinskog odbora. Kako je poziv za učešće na UNCOPS-u na zvaničnom sajtu objavljen 12. aprila 2024, ministar je za ovu obavezu morao znati daleko ranije i trebao obavijestiti odbor o situaciji u kojoj se našao. Ovako, a imajući u vidu da je ministar prisustvo sjednici odbora potvrdio 18. aprila, ostaje utisak da ministar unutrašnjih poslova ciljano bježi od rasprave o navedenoj temi na odboru, što ću ja svakako problematizovati ukoliko kolega Laković ne iskoristi autoritet predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu i ne riješi situaciju u kojoj smo se našli - navodi Zirojević.

Svađa oko policiјe drma i fotelju direktora ANB-a

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 18:31