Danijel Živković i Peter Bejer / - DPS
30/05/2024 u 15:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Živković: Evropski put i napredak Crne Gore upitni

Evropski put Crne Gore i društveni i ekonomski napredak su upitni, s obzirom na kompoziciju vlasti koja je pokazala nestabilnost, ocijenio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković u razgovoru sa saveznim poslanikom Njemačke Peterom Bejerom.

Iz DPS-a su saopštili da je tokom sastanka sa Bejerom, koji boravi u Crnoj Gori, ocijenjeno da država ima priliku da postane prva sljedeća članica Evropske unije (EU).

Sa sastanka je, kako su naveli, poručeno da bi to bio obostrani interes i Crne Gore i EU, ali i Njemačke koja je članica Unije.

- U tom kontekstu sagovornici su u neposrednom i otvorenom razgovoru razmijenili stavove o unutrašnjim, regionalnim i evropskim političkim okolnostima i daljim izazovima kada je u pitanju ispunjavanje obaveza iz EU agende - kaže se u saopštenju.

Živković je istakao da je važno da Njemačka, bilateralno i multilateralno kroz EU, nastavlja da razumije značaj evropskih integracija regiona i Crne Gore, naročito imajući u vidu kontekst u kojem retrogradne politike imaju sve veći uticaj.

- Osvrćući se na djelovanje aktera parlamentarne većine u Crnoj Gori, u okviru čega je jedan broj političkih subjekata suprotstavljen evropskom sistemu vrijednosti, Živković je izrazio zabrinutost DPS u pogledu smjera državne politike i evropskog puta - navodi se u saopštenju.

Ibrahimović sa Bejerom: Podrška Njemačke evropskom putu Crne Gore

Živković je ocijenio da su društveni i ekonomski napredak i evropski put upitni.

- Imajući u vidu kompoziciju vlasti, koja je već u prvih šest mjeseci pokazala nestabilnost - rekao je Živković.

Bejer je ocjenio da se u geopolitičkom kontekstu Evropa suočava sa brojnim izazovima, zbog čega je za EU i njene članice važan momenat za proširenje i članstvo Crne Gore.

- Izražavajući saglasnost sa ocjenama kada su u pitanju unutrašnje i regionalne prilike, Bejer je pozdravio čvrstu opredijeljenost DPS-a evropskim integracijama i istakao značaj da svi politički akteri pokažu punu posvećenost evropskom sistemu vrijednosti - kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:11