Данијел Живковић / - Скупштина ЦГ
27/09/2021 u 12:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Живковић: Не постоји договор који ће актуелној већини обезбиједити пун мандат

Он је казао да је „експериментално“ експертском моделу Владе истекао рок трајања.

Црној Гори није потребна нова клонирана експертиза, већ снаге које ће знати да осигурају развој државе, поручио је посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Данијел Живковић, наводећи да не постоји договор који ће актуелној већини обезбиједити пун мандат од четири године.

Живковић је у интервјуу агенцији МИНА казао да је „експериментално“ експертском моделу Владе истекао рок трајања.

 - Карактеристично је да су том пројекту пресудиле двије веће чланице ове коалиције, за разлику од треће, оличене у Грађанском покрету УРА, која се борила за тај концепт власти - навео је Живковић.

Он је оцијенио да је Црна Гора изгубила годину у безнађу и борби за очување вриједности антифашизма и мултиетничке демократије.

 - Тај накарадни пројекат је припремљен у лабораторијама које нијесу сертификоване за обуздавање опасних политика на Балкану - рекао је Жовковић.

Због тога је, како је казао, тај пројекат и изгубио употребну вриједност као експеримент који је неуспио, у ком је инвеститор изгубио кредибилитет, а повјериоци остали ненамирени.

 - Тако би се укратко могла описати ова медитеранска сага са ехом геополитичких аспирација истока. До коначног краха, актери ове бесмислице ће покушавати да продају грађанима причу о политичким експертима као маглу у стакленим теглама -  навео је Живковић.

Према његовим ријечима, неславни биланси у здравству, економији, образовању, култури, спорту, показали су сав аматеризам у вршењу одговорних државних послова.

Упитан да ли сматра да је реконструкција Владе, на начин да буде допуњена експертима који могу бити политичари, добро рјешење, Живковић је казао да Црној Гори није потребна никаква "нова клонирана експертиза", већ излазак из мрака са снагама које ће знати како да обезбиједе развој државе и гарантују сигурнију будућност.

 - Уколико грађанске политике на то не пруже одлучан одговор, овакви експерименти ће бити понављајућа реалност - рекао је Живковић.

На питање да ли и даље сматра да су ванредни парламентарни избори у Црној Гори неминовни, имајући у виду договор Демократа и Демократског фронта (ДФ), он је одговорио да не постоји договор који ће „оваквој“ већини обезбиједити пун мандат од четири године.

Према ријечима Живковића, ДФ је у улози оперативе која интензивно ради на поткопавању темеља државне куће, уз наметање системских рјешења која треба да обезвриједе досадашње напоре које је Црна Гора учинила на путу ка Европској унији (ЕУ).

 - Други су ту наводно у циљу заштите државних интереса, док пристају да буду увучени у вир националистичке и шовинистичке политике, која дјелује радиоактивно на све који се приближе том концепту дјеловања -  казао је Живковић.

Он је рекао да је поставка владајуће коалиције сазидана на непринципијелном односу, док је повјерење између конституената „као снијег у Сахари, истопи се при првом тесту и изазову пред којим се нађу".

 - Када још на то додате квалификације и епитете које једни другима лијепе као стикере, уз подношење кривичних пријава, онда нема дилеме да ће од те структуре остати само опиљци легуре која нестаје - навео је Живковић.

Упитан да ли очекује да ће мањинске партије ући у Владу, он је казао да су представници мањинских партија увијек доносили мудре одлуке, које су биле засноване на одабиру онога што је национални интерес Црне Горе.

 - Тешко се може ићи под руку са негаторима геноцида и људима који се залажу за редефинисање граница на Балкану -  навео је Живковић.

Он је казао да су мањински народи увијек били чврст ослонац мултиетничком друштву и грађанској држави и да вјерује да ће тако бити и овај пут.

Из опозиције су раније у заједничком саопштењу навели да су све парламентарне опозиционе странке постигле договор у циљу даљег дјеловања како би одбраниле грађански и секуларни карактер државе и њену спољнополитичку орјентацију.

Одговарајући на питање на који начин ће у наредном периоду дјеловати опозиција и да ли су договорене конкретне активности, Живковић је казао да је сарадња опозиције на највишем нивоу, јер су озбиљни људи са дугогодишњим искуством у политици препознали све опасности које пријети црногорском друштву.

У складу са тим, како је рекао, понудили су моделе даљег дјеловања који ће обезбиједити функционалнији систем за заједничке акције.

 - Опозиционе партије су градиле институционалну снагу државе, због тога је договор о заједничком дјеловању потреба и неопходност као одговор на убрзано пропадање и атрофију државе у свим сегментима - додао је Живковић.

Он је навео да европска платформа већ постоји.

 - Јер данас у опозцији имате партије које су се бориле за евроатлантску Црну Гору и гласале да Црна Гора постане чланица НАТО савеза, док ниједна партија из власти није гласала за тако крупну одлуку у парламенту 2017. године -  рекао је Живковић.

Према његовим ријечима, не може држава ићи путем напретка, ако двије трећине владајуће већине заговара политику да Црна Гора не би требало да буде дио евроатлантског система живота.

На питање да ли је сагласан са оцјенама да је европска интеграција Црне Горе заустављена, Живковић је одговорио потврдно, наводећи да је Влада "промашила скретање за ЕУ" и није капитализовала све што је претходна администрација до сада урадила у областима 33 отворена поглавља.

 - Док лелујави премијер са збуњеним министром вањских послова предано раде на дискредитацији дипломатске мреже и покушају да увуку конзуларна представништва у њихова докона сплеткарења, процес приступања и реформе су на посљедњем мјесту на листи приоритета - рекао је Живковић.

Како је навео, умјесто најављеног убрзавања процеса, владајућа већина и Влада синхронизовано иду унатраг, сходно и њиховим идеологијама.

 - Назадност је постала дио њихове свакодневице, па је и чланство у ЕУ сваким даном све даље - оцијенио је Живковић.

Према његовим ријечима, намјерно избјегавање да се синхронизује домаће законодавство са законодавством ЕУ, само је један сегмент у антиевропској агенди власти.

 - Када покушавате реторички бити дио ЕУ, а суштински радите на уништавању стеченог повјерења, онда сте неозбиљан кандидат - казао је Живковић.

Он је рекао да је ово година парламентарног живота у којој су посланици предложили више законских рјешења од Владе.

То је, како је навео, довољан показатељ рада извршне власти.

Упитан да прокоментарише друштвено-политичку ситуацију у Црној Гори након догађаја на Цетињу 4. и 5. септембра, Живковић је рекао да је она компликованија него прије пола године и да се сваким даном открива нова димензија власти која, како је навео, склапа мозаик уклапања Црне Горе без достојанства и угледа у обездржављену творевину.

 - На томе извршна и законодавна власт раде врло предано и без задршке, сматрајући да су субверзивне акције злоупотребе полиције и војске њихова света дужност, док економија и здравствени систем грцају у живом блату - казао је Живковић.

Како је рекао, умјесто тема које ће бити усмјерене на животни стандард и рјешавање горућих питања у здравству и економији, власт се бави обезбјеђивањем извршења налога чији је циљ дестабилизација Црне Горе.

Живковић је навео да је Црна Гора од почетка епидемије изгубила 0,3 одсто од укупног броја становништва, што би требало да буде црвени аларм за све доносиоце одлука.

 - У години социјалне правде, имамо 52 хиљаде незапослених, што је за десет хиљада више у односу на исти период прошле године, потрошачке цијене у јулу ове године у односу на исти мјесец претходне у просјеку су више за 3,1 одсто - додао је Живковић.

Како је навео, нема страних инвестиција, депозити у банкама се гомилају, држава не инвестира у пројекте, чиме је развој Црне Горе заустављен.

Према ријечима Живковића, догађаји на Цетињу још једном су показали да одговорност за управљање системом носе политике и људи који не маре за будућност Црне Горе као грађанске и европске државе.

 - Влада која је спремна да злоупотријеби државни репресивни апарат против својих грађана, заслужује само презир и одлазак у прошлост - казао је Живковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:40