Зоговић / Фото: Иван Петровић Ипе
14/11/2021 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зоговић: Црна Гора није колонија, односи са странцима не смију бити послушнички

Пуки послушнички ниво одавно превазилази све границе лијепог укуса изазивајући гнушање код пристојног свијета, сматра он

Односи са међународном заједницом морају бити партнерски и на нивоу међусобног поштовања и уважавања, а не никако на пуком послушничком нивоу који одавно превазилази све границе лијепог укуса, изазивајући гнушање код пристојног свијета, сматра функционер ДНП-а Милун Зоговић. 

Он је подсјетио да су атрибути државе територија, становништво и државна власт, али је подвукао да никако не потцјењује ни најмање значај добрих међународних односа и подршке, посебно у моменту транзиције власти.

- Суверенитет државе чине дефинисане и међународно признате границе и потпуна власт која је слободна, независна од било каквих спољашњих утицаја. За разлику од суверене државе, под колонијом се подразумијева територија изван подручија матичне државе која нема властиту политичку или привредну власт. Док у подручју политике постоји потпуна зависност од "земље матице". Бојим се да се код многих значајних актера на нашој политичкој сцени то све побркало и помијешало. Недостатак подршке грађана на изборима жели се надокнадити брисањем граница између независне државе и колоније, неприхватљивим стављањем знака једнакости. Отуда и свакодневна ујдурма и утркивање око "подршке споља" а као главни аргумент успјешности често се чује реченица "странци су задовољни са овим или оним." Док се задовољство или незадовољство оних који су их бирали чини периферним и небитним јер они за своје поступке заправо  одговарају "странцима" а не онима које представљају- закључио је Зоговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:44