/ Небојша Медојевић
11/05/2021 u 14:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевићева колумна у Политици: Црногорска влада континуитета гура земљу у пропаст

Земљи jе неопходно jединство око болних, али неопходних резова коjи се мораjу направити, ако нам jе циљ обнова и опоравак земље. Наставак исте политике Ђукановића, коjа нас jе довела у скоро безизлазни положаj и пред банкрот и распад земље не може имати другачиjи исход

Предсједник ПзП-а Небојша Медојевић написао је у колумни за Политику да ни након пет мjесеци рада Владе Црне Горе скоро jе немогуће пронаћи било какву разлику у њеним кључним политикама у односу на владе пораженог режима. Изузев односа према Митрополиjи црногорско-риморскоj и престанка прогона и угрожавња имовине, све остале политике ове владе су идентичне тековинама Ђукановићевог режима:

1. Влада у цjелости наставља погубну економску политику засновану на пораженоj неолибералниj догми - дезиндустриjализациjа, потрошња (посебно енромно увећаног паразитског бирократског апарата), трговина и услуге, увоз и неконтролисано и безглаво задуживање земље.

2. Влада, уз подршку ГП УРА и Демократа, задржава кључне Ђукановићеве кадрове у полициjи, тужилаштву и судовима коjи за 6 мjесеци ниjесу процесуирали браћу Ђукановић и његове кључне сараднике умиjешане у мноштво корупционашких скандала и пљачку земље.

3. Процес демонтаже комунистичко-мафиjашког режима ниjе ни почео. Отварање таjних досиjеа Удбе, лустрациjа и конфискациjа имовине стечене корупциjом и криминалом ниjесу у приоритетима Владе.

4. Црна Гора jе jедина европска држава коjа нема буџет и већ шест мjесеци jе у режиму привременог финансирања, коjи jе изразито ризичан са аспекта корупциjе jер сва плаћања у држави обавља само jедан човjек - министар финансиjа Спаjић. Без контроле и увида jавности ни парламента.

5. Ниjе процесуиран ниjедан од великих државних шверцера цигарета и дроге и послови транзита се несметано настављаjу и под овом владом. 

6. Влада доследно (понекад и превише доследно) спроводи исту спољну политику као и Ђукановићев режим, што додатно погоршава наше односе са великим силама, какве су Русиjа и Кина.

7. Несхватљивим спаjањем Министартсва финансиjа и Министратсва за рад и социjалну политику, Влада jе наставилу исту неефикасну, неправедну, скупу социjалну политику без неопходних реформи.

8. Влада наставља политику подршке таjкунима бившег режима кроз Инвестиционо-развоjни фонд, без истрага о дубиози од 500 мил. еура у ИРФ кроз лоше и ненаплативе кредите додjељиване таjкунима ДПС-а.

9. Влада прихвата све обавезе из веома спорног Уговора о изградњи дионице аутопута, коjи jе по анализама међународних експерата “надуван” за минимум 500 мил. еура и сада jе, вjероватно, наjскупљи аутопут на свиjету са циjеном од преко 25 мил. еура по км. Идеjу правне, финасиjске и техничке ревизиjе овог уговора ни не помињу.

10. И ова влада под снажним утицаjем антиправославног и глобалистичког лобиjа око друге фамилиjе, наставља да Србиjу третира као приjетњу виталним државним интересима, што jе резултирало погоршањем односа и jасним економским и развоjним негативним последицама по Црну Гору.

Влада наставља да води земљу кроз политичку, дужничку, безбjедносну, економску, социjални кризу истим курсем као претходни режим. Земљи jе неопходно jединство око болних, али неопходних резова коjи се мораjу направити, ако нам jе циљ обнова и опоравак земље. Наставак исте политике Ђукановића, коjа нас jе довела у скоро безизлазни положаj и пред банкрот и распад земље не може имати другачиjи исход.

Наставак политике подjела унутар већинског православног корпуса, забиjања главе у пиjесак и чекања да се тешки и структурни проблеми сами риjеше неким чудом jе погрешна, опасна и национално неодговорна. Чуда се не дешаваjу. Проблеми се рјешаваjу jасним планом и спремношћу на тежак и напоран рад и жртве. 

За промjене и радикални заокрет потребно jе снажно, храбро и посвећено лидерства и подршка народа. 

Потребан нам jе нови патриотизам, написао је Небоjша Медоjевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:24