Оливер Вархељи / - WIKIPEDIA/GABOR KOVACS
06/05/2021 u 15:24 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова методологија у приступним преговорима за Србију и Црну Гору

Треба размотрити корективне мjере у случаjу проблема коjи се поjаве током преговора, а постоjећи акциони планови владавине права остаће на снази, тачниjе неће бити потребно усваjати нове мапе пута, наводи се у овом документу

Ниjедно ново поглавље се неће моћи затворити приjе него што се испуне сва прелазна мjерила коjа се тичу владавине права, главни jе елеменат из такозваног „нон-пejпера” о примjени нове методологиjе у приступним преговорима за Србиjу и Црну Гору, а коjи се не примjењуjе у постоjећем процесу, представио jе европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Подсјећања ради, у складу са ревидираном методологиjом, ниjедно поглавље не би требало затворити приjе него што се испуне привремена мjерила за два поглавља владавине права.

– Треба размотрити корективне мjере у случаjу проблема коjи се поjаве током преговора, а постоjећи акциони планови владавине права остаће на снази, тачниjе неће бити потребно усваjати нове мапе пута – наводи се у овом документу.

У извjештаjу је прецизирано и да након што се испуне привремена мjерила из поглавља 23 и 24 и поставе затвараjућа мjерила, акциони планови ће требати бити ажурирани што ће такође омогућити да ова два поглавља узму у обзир специфична кључна питања идентификована у вези са функционисањем демократских институциjа и реформом jавне управе.

– Као и код постоjећег процеса приступних преговора, коjе са Бриселом воде Београд и Подгорица, поглавља 23 и 24 затвараjу се посљедња. У предлогу Европске комисиjе о примjени ове методологиjе и за Србиjу и Црну Гору се наглашава да ће ЕУ задржати и даље оjачати снажни фокус на темељне реформе, извjештавање ће се наставити како jе предвиђено у преговарачким оквирима, а они постоjећи већ предвиђаjу да поглавља 23 и 24 буду отворена међу првима, како би се обезбиjедило довољно времена за неопходне реформе приjе него што се преговори затворе. Такође, дjелованjе против корупциjе биће интегрисано кроз снажан фокус у одговараjућим поглављима – наводи се у Извjештаjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 20:20