Лого партије СД / - Лого партије СД
11/05/2021 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Усвајање закона мимо препорука ВК ће довести до застоја на европском путу

Сама чињеница да Венецијанска комисија у мишљењу наводи да би Скупштина требало да се, како су рекли из те партије, уздржи од усвајања мјера које би угрозиле континуитет

Мшљење Венецијанске комисије о Нацрту закона о измјенама и допунама закона о државном тужилаштву само је потврда онога што смо све ово вријеме говорили - да је он антиевропски и да представља тријумф уцјењивачке политике ДФ-а, рекли су Социјалдемократе.

Сама чињеница да Венецијанска комисија у мишљењу наводи да би Скупштина требало да се, како су рекли из те партије, уздржи од усвајања мјера које би угрозиле континуитет у Тужилачком савјету и да би предстанак мандата садашњих чланова Тужилачког савјета представљао озбиљно кршење његове независности "говори довољно о томе колико је овај нацрт заправо неусклађен са оним што су препоруке комисије".

- Истакнуто је да постоји велика сумња да би, оваквим нацртом закона дошло до значајног увећања политичког утицаја на избор тужилаца, а самим тим и на њихов рад. Уз наравно и потпуно оправдано мишљење ВК да вршилац дужности ВДТ-а тпееба да буде из редова тужилаца јер би се тиме обезбиједио континуитет и легитимитет а не неки како они кажу аутсајдер ван тужилачке организације - истичу из СД-а.

Социјалдемократе Црне Горе се, додају, чврсто залажу за обезбјеђивање Уставом гарантоване самосталности тужилачке гране власти и спровеђење уставних амандмана из 2013. у складу са препорукама ВК, европским стандардима и праксама, што је и привремено мјерило у Поглављу 23, као и за неометано спровођење поступака од ове гране власти према свима у Црној Гори, без изузетка.

- Стога, баш као што је и наведено у мишљењу ВК које, супротно ономе што појединци из власти тврде, није позитивно, већ сасвим напротив, овакав нацрт измјена и допуна закона сматрамо лошим и антиевропским - оцијенили су из СД-а.

Неуважавањем препорука које су Влада Црне Горе и предлагачи закона добили од међународних партнера остаје, како су оцијенили, сасвим основана сумња да се овај закон намеће тако да у недостатку конкретних политика и тоталном фијаску нове Владе од децембра прошле године до данас служи као средство манипулација са незадовољном јавношћу и обрачуна нове парламентарне већине са политичком конкуренцијом.

- Као неко ко је био судионик у претходним Владама које су Црну Гору водиле путем европских и евроатлантских интеграција, Социјалдемократе ће учинити све што је у нашој моћи да до усвајања оваквог антиевропског закона не дође. Овом приликом апелујемо и на оне конституенте владајуће већине који се представљају као европски да добро размисле да ли је овакво дјеловање у интересу, прије свега Црне Горе и њеног европског пута, а онда и њих самих, те да добро поведу рачуна о чињеници да би усвајање закона мимо препорука Венецијанске комисије могло довести до активирања клаузуле баланса и великог застоја на европском путу Црне Горе - рекли су из СД-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:04