Симона Менгини / Симона Менгини-Симона Менгини
27/04/2021 u 23:29 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секретар Венецијанске комисије Грената Симона Менгини апеловала на власт да прихвати њихове сугестије о тужилачком закону

Очекујемо да ће Влада и парламент прихватити наше сугестије, а посебно смо задовољни што је након давања прошлог мишљења црногорска власт показала интерес да уважи наше сугестије, рекла Симона Менгини за „Дан”
Венецијанска комисија (ВК) доставиће до 10. маја мишљење на нацрт измјена и допуна закона о државнм тужилаштву Црне Горе, потврдила је за „Дан” секретар ВК Симона Граната Менгини. Она је објаснила да је кабинт потпредсједника Владе Црне Горе упутио још један захтјев за давање мишљења, те да се очекује да ће оно бити окончано до 10.маја.
– Очекујемо да ће Влада и парламент прихватити наше сугестије, а посебно смо задовољни што је након давања прошлог мишљења црногорска власт показала интерес да уважи наше сугестије. Надамо се да ће тако бити и сада. Иначе, ово је такозвано „додатно” мишљење, које је сасвим валидно. Наша нова пленарна сједница биће одржана у јулу, али свакако, и ово мишљење је сасвим валидно – казала је Симона Менгини.
Она је навела да Венецијанска комисија остаје поуздан партнер, увијек спреман да помогне да се дође до најбољих рјешења.
Црногорска скупштинска већина најавила је да ће на дневном реду сједнице која почиње 11. маја бити измјене и допуне закона о државном тужилаштву. Венецијанска комисија објавила је негативно мишљење на предложене измјене тужилачких закона које им је упутила Влада Црне Горе у марту. Ови закони били су тема сједнице Венецијанске комисије, савјетодавног тијела Савета Европе, одржане у суботу 20. марта, а које су у понедјељак увече, 22. марта објављене као коначан став.
Закони су, на предлог парламентарне већине која је освојила власт на изборима крајем августа 2020. године, а који би јој омогућили промјене у Тужилаштву, већ у скупштинској процедури.
Још један покушај да се дође до промјена
Измијењени нацрт тужилачког закона је други по реду покушај нове власти предвођене Демократским фронтом (ДФ), Демократама и Грађанским покретом УРА да промијене законе из времена претходне власти ДПС-а, која је смијењена на изборима августа 2020. године.
Првобитно предложеним измјенама закона тужиоцима у Специјалном тужилаштву, па и Катнићу, аутоматски би престао мандат. Пошто је Венецијанска комисија оцијенила да се не може мијењати закон да би се смијенио специјални тужилац, владајућа коалиција је одлучила да промијени Закон о тужилаштву.

Њихово изгласавање било је планирано за 18. фебруар, али је стопирано и одложено услед притиска Европске уније (ЕУ), у чему их је подржала и Амбасада Сједињених Америчких Држава (САД).
Од Венецијанске комисије је тражено мишљење након упозорења из ЕУ која је исказала резерве према намјери да се до кадровских промјена у тужилаштву дође усвајањем Закона о тужилаштву за организовани криминал и корупцију, чиме би се укинуо актуелни Закон о државном тужилаштву који је усклађен са европским стандардима.
Предложене измјене закона подразумијевале су да постојећи тужиоци у Специјалном државном тужилаштву (СДТ) на челу са главним специјалним тужиоцем Миливојем Катнићем остану нераспоређени, чиме би им практично престао мандат.
Венецијанска комисија наводи да се мора поштовати сигурност мандата актуелног Главног специјалног државног тужиоца који не смије бити смијењен под изговором законодавне реформе, а уколико је крив за недолично понашање, мора да се суочи са дисциплинском или кривичном одговорношћу.
Они сматрају да институционалне реформе не смију бити покретане само због смјене појединаца на кључним позицијама.
М.В.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 11:32