Министарство одбране / - Министарство одбране
12/05/2021 u 12:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Федеричи-Ињац: Присуство КФОР-а значајно доприноси очувању мира и стабилности

У фокусу разговора била је континуирана сарадња Црне Горе и КФОР-а, која је у претходном периоду додатно унапријеђена ангажовањем представника Министарства одбране и Војске Црне Горе на Косову

Министарка одбране Оливера Ињац састала се са командантом КФОР-а генерал-мајором Франком Федеричијем.

-У фокусу разговора била је континуирана сарадња Црне Горе и КФОР-а, која је у претходном периоду додатно унапријеђена ангажовањем представника Министарства одбране и Војске Црне Горе на Косову. Том приликом, саговорници су се осврнули и на тренутну безбједносну ситуацију на Косову, сагласивши се да присуство КФОР-а значајно доприноси очувању мира и стабилности, уз нагласак да је подручје Западног Балкана нераскидиви и интегрални дио европске и трансатлантске заједнице-наводе у саопштењу.

Министарка одбране и командант КФОР-а посебно су се осврнули на ситуацију у вези са пандемијом вируса ЦОВИД 19, закључивши да су савезничке државе показале висок степен солидарности и јединства. Међусобна савезничка подршка и помоћ у доба пандемије представљају доказ спремности НАТО-а да се прилагоди свим околностима и уједно пружи ефикасан одговор на све облике изазова и пријетњи. У контексту борбе против посљедица изазваних пандемијом, министарка одбране је упутила захвалност НАТО снагама на Косову на пруженој логистичкој подршци приликом испоруке медицинске помоћи Црној Гори од стране њених савезница.

-У оквиру посјете, са командантом КФОР-а генерал-мајором Франком Федеричијем састао се и начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Милутин Ђуровић.Начелник ГШ казао је да вјерује да ће се наставити одлична сарадња Војске Црне Горе и КФОР-а, истакавши да та мисија има велики значај за стабилност цијелог региона. Бригадни генерал Ђуровић  нагласио је да ће Црна Гора и даље доприносити стабилности Косова, подсјетивши да два представника наше земље учествују у мисији КФОР-наводе у саопште из Министарства Одбране.

Он је упознао саговорника са најзначајнијим активностима које ће Војска Црне Горе реализовати у наредном периоду, како би наставила са подизањем оперативне способности Војске и јачала интероперабилност са партнерима.

Генерал-мајор Федеричи истакао је да је безбједносна ситуација на Косову генерално стабилна, али да увијек постоје изазови са којима се КФОР суочава на терену.

Он је потврдио да је сарадња са Црном Гором на изузетном нивоу, посебно у дијелу транзита и логистике коју њихово особље има током преласка преко територије наше државе, те нагласио увјерење да ће се она наставити и у наредном периоду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:17