/ Сергеј Бољевић - приватна архива
22/05/2021 u 07:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Члан преговарачког тима Сергеј Бољевић најавио испоруку вакцина из Русије: "Спутњик" стиже до 15. јуна

Имали су проблема са производњом друге дозе и зато су се задржали. Биће испоручено 40.000 доза. То је договор руководства Руског фонда и министарке здравља, казао је Бољевић

Члан преговарачког тима за набавку руских вакцина и шеф катедре за патологију на Сенчанском Универзитету у Москви Сергеј Бољевић казао је за "Дан" да је јуче договорено да се Црној Гори у првој половини јуна испоручи наредни контингент "спутњик В" вакцина. Он је истакао да су такав договор јуче на онлајн састанку постигли представници Руског фонда за директне инвестиције и министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић. Бољевић је објаснио да, иако је испорука најављена за мај, вакцине још нијесу допремљене због недостатка компоненти за другу дозу и велкиког интерсовања других држава.

– Имали су проблема са производњом друге дозе и зато су се задржали. Биће испоручено 40.000 доза. То је договор руководства Руског фонда и министарке здравља. Ми ћемо крајем маја знати која количина ће стићи у првој рути. Из Фонда су рекли да је Црна Гора у групи земаља којима ће прво бити испоручене нове партије вакцине. Више се након овог датума неће чекати. Учествовао сам и у разговарима са Србијом око производње вакцине. Тражићу да Црна Гора може да добије вакцине које ће се производити у Торлаку. Разговараћу са министром за иновације Србије Ненадом Поповићем да након што произведу за своје потребе, омогуће испоруку и за Црну Гору и друге државе региона. То ће бити и јефтиније и брже. Мислим да ће се то реализовати – казао је Бољевић.

Он је подсјетио да је на Торлаку почела производња вакцина и да су оне тестиране на Институту Гамалеја у Москви.

– Те вакцине су добиле високе оцјене квалитета. Добили су зелени сигнал да могу да се производе на Торлаку. У року до 10 до 15 дана ће добити велике количине супстанци за производњу. Ради се великим бројкама од неколико милиона доза које ће се производити. Министар Поповић је рекао да им није циљ да покрију само Србију већ и земље у региону. Надамо се да је Црна Гора међу онима које ће то реализовати – рекао је Бољевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:25