Специјалисти недоступни за хронично обољеле / фото: Срђа Бољевић
27/04/2022 u 16:31 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

До октобра нема слободних термина у четири амбуланте

Из КЦЦГ су поручили да интервентне амбуланте раде све вријеме и за хитне случајеве не постоје листе чекања

Из Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) је саопштено да су 24. марта попунили све термине за специјалистичке прегледе у јулу, августу и септембру. Најоптерећеније су амбуланте за каридологију, ендокринолгију, гастроентерологију и хематологију и сви термини за прегледе код ових специјалиста су "планули". Из КЦЦГ наводе да је од 1. jануара до 1. априла 2022. године, током коjих jе било око 60 радних дана, за прегледе у Клиничком центру издато скоро 86.000 упута.

На априлској листи чекања у КЦЦГ налази се 1.146 грађана. Према подацима са сајта КЦЦГ, које смо дан раније објавили, наjдуже се чека преглед кардиолога, код коjих jе први слободан термин 20. октобар ове године. Код офталмолога је могуће добити термин тек од септембра, као и код уролога. За ендокринолога, неуролога и гастроентеролога тренутно нема слободних термина.

– Осим тога, већина наjтражениjих специjалистичких прегледа, за коjе jе Клинички центар Црне Горе отворио термине 23. марта и то за jул, август и септембар, заказани су у року од 3 до 14 радних дана. То значи да већ краjем марта ниjе било више слободних термина код наших специjалиста и субспециjалиста. У хематолошкој амбуланти за jул, август и септембар заказано је 728 пацијената, у ендокринолошкој 552, реуматолошкој 602, гастроентролошкој 827 и кардиолошкој 2.727. С друге стране, информишемо jавност и да jе од 1. jануара до 1. априла 2022. године у Клиничком центру Црне Горе урађено око 150.000 амбулантних и хитних прегледа, различитих диjагностичких процедура и приjема. Дакле, за око 60 радних дана у овом периоду сваког дана смо, у просjеку, пружили преко 2.100 различитих здравствених услуга. У истом периоду, нажалост, на заказани преглед ниjе дошло око 40.000 пациjената, што jе око четвртине – истичу из КЦЦГ.

Прошле седмице 7.567 прегледа

У минулоj недjељи у Поликлиници Клиничког центра обављено jе 7.567 амбулантних прегледа, од тога 1.310 у Институту за болести дjеце (ИБД). У дневним болницама збринута су 904 пациjента, а у Ургентном центру њих 1.434. У истом периоду обављено jе 300 оперативних захвата од тога 49 у ИБД-у.

– На болничко лиjечење примљено jе 613 пациjената, од чега 98 у ИБД-у. У Центру за радиолошку диjагностику одрађено jе 2.595 диjагностичких процедура, од чега 465 ЦТ и 187 МР прегледа, док jе у Одjељењу за радиолошку диjагностику ИБД-а одрађено 409 диjагностичких процедура, од тога седам ЦТ и 37 МР прегледа. У Центру за клиничко-лабораториjску диjагностику узорковано jе 5.899 пациjената и одрађено jе 178.899 анализа. У Породилишту КЦЦГ је рођено 57 беба – кажу из КЦЦГ.

Из КЦЦГ објашњавају да у исто вриjеме интервентне амбуланте раде све вриjеме и за хитне случаjеве не постоjи листа чекања.

– Преко Ургентног центра током 2021. године забиљежено jе 75 хиљада приjема, а од 1. jануара до 1. априла 2022. године преко 12 и по хиљада. Клинички центар Црне Горе jе већ данас на добром путу да ове године уради за око тридесет одсто више прегледа него током 2021. године. Током прошле године урађено jе преко 450 хиљада прегледа што значи да ћемо ове године, ако буде услова да наставимо овим "ударничким темпом", до 31. децембра прегледати, буквално, око 600 хиљада људи. Подсjећамо, КЦЦГ jе jедина установа терциjарног нивоа у земљи са око 650 хиљада становника, а као болница jе, с обзиром на рад и организациjу осталих здравствених установа у Црноj Гори, дужан да пружа здравствену заштиту становницима Подгорице, Колашина и Даниловграда – наводе из Клиничког центра.

Из те установе кажу и да ће ове године добити 30 специjалиста и jош 16 субспециjалиста.

– Претходно jе, током 2021. године, у Клинички центар Црне Горе, из приватних и других jавних здравствених установа из земље и региона, прешло 11 угледних и доказаних љекара. У КЦЦГ jе тренутно запослено око 2.700 људи, од чега jе око 550 доктора медицине – додају из КЦЦГ.

Из Демократске партије социјалиста (ДПС) је саопштено да је нови систем електронског заказивања прегледа назван "Брже до љекара" доживио потпуни дебакл, ствараjући наjдуже листе чекања у историjи црногорског здравства.

– Специjалиста jе под огромним притиском да удовољи захтjеву пациjента коjи из очаjа користи оваj инструмент уз обострано незадовољство. Изабраном љекару jе допуштено да не заказуjе контролне специjалистичке прегледе, већ да то препусти специjалисти. Специjалиста то не мора да учини и пациjент поново кружи од jедне до друге здравствене установе. У овом ланцу сви су незадовољни: и пациjент, и изабрани љекар, и специjалиста. Подсjећања ради, у вриjеме претходног менаџмента, у здравственом систему наjвећи броj прегледа могао се обавити у року од седам дана, а наjдуже вриjеме чекања на преглед специjалисте jе риjетко прелазио мjесец дана – наводе из Комисиjе за здравство ДПС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:47