доктори / UNSPLASH
12/05/2022 u 09:09 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Доктори на специјализацији огорчени због кашњења накнада: Премијеру поручили да немају ни за кирију

Жалосно jе што морамо на оваj начин да се обраћамо, али ви очигледно немате разумиjевања, па вас молимо да наш проблем што приjе риjешите и дате нам образложење за оволико кашњење, истичу у писму

Млади љекари који се налазе на специјализацији у Београду упутили су писмо премијеру Дритану Абазовићу, министру финансија Александру Дамјановићу и министру здравља Драгославу Шћекићу у коме истичу да накнаде за одвојени живот које не примају два мјесеца нијесу награда већ им то припада. Љекари истичу да су огорчени jер нико не реагуjе иако немају од чега да плате смјештај и режије. Објашњавју да станарине у Београду морају да плате, jер власнике некретнина у коjима живе не интересује то што им матична држава не обезбјеђује прописана средства.

– Дугују нам накнаде за одвојени живот за два мјесеца у износу од по 333 еура. Тражимо да надлежни хитно риjеше оваj проблем, те накнаде ниjесу никаква награда већ нам то припада, а неопходне су нам како бисмо могли да платимо кириjе. Ми љекари коjи смо на специjализациjи у Београду се овим путем обраћамо премиjеру Црне Горе, министру здравља и министру финансиjа. На специjализациjу нас jе послала држава Црна Гора. Упркос чињеници да ћемо пар година бити одвоjени од своjих најближих и наjмилиjих ради даље едукациjе и унапређења здравства у Црноj Гори, имамо у уговору да нам се за сваки мјесец уплаћуjе одвоjени живот како бисмо имали за елементарне потребе, морате да знате да нам већ два мjесеца дугуjете нешто што ниjе награда за нас па да на то морамо да чекамо већ нам то припада – наводе у писму.

Специјализанти истичу да су за стање у којем се налазе одговорни премијер и ресорни министри.

– Власници станова у коjима се налазимо немаjу стрпљења да чекаjу jер их не занима наш проблем и како ћемо доћи до одговараjућег износа. Има нас коjи смо морали да пођемо са циjелом породицом jер нијесмо имали коме да оставимо тек рођену дjецу. Жалосно jе што морамо на оваj начин да се обраћамо, али ви очигледно немате разумиjевања, па вас молимо да наш проблем што приjе риjешите и дате нам образложење за оволико кашњење. У наjмању руку нам дугуjете jавно извињење и да се ова проблематика што приjе риjеши ради сигурности ове, а и будућих генерациjа – наводе они.

Како су објаснили, сходно инструкциjи о обрачуну зарада и осталих личних примања запослених у здравственим установама, за коjу су сагласност дала министарства здравља и финансиjа, послодавац jе дужан да запосленом обезбиjеди накнаду за одвоjени живот у висини од 333 еура мjесечно.

– Министарство финансиjа jе дужно да оваj износ прослиjеди с обзиром на то да jе ова намjена планирана текућим буџетом – кажу љекари.

Љекари су прије два дана казали да је проблем настао онда када су пребачени у другу категорију са другим додацима за прековремни рад и рад у комисијама приликом исплате дохотка, због чега се други пут од почетка године дешава да им касни накдана за одвојени живот. Из Фонда за здравствено осигурање су саопштили да је рјешавање њиховог проблема у надлежности Министарства финансија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:31