Данило Јокић / -Дом здравља
01/08/2021 u 09:40 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Др Јокић: За ковид потврду код изабраног доктора или на вакциналном пункту

Позивам грађане да се вакцинишу и на таj начин помогну приjе свега себи, своjим ближњима, а у краjњем и нама коjи смо на првоj линиjи одбране од вируса ковид-19, поручује директор подгоричког Дома здравља

Бесплатна национална ковид потврда стартовала је у петак у Црној Гори. Она ће, како објашњава Данило Јокић, директор Дома здравља Подгорица, садржати податке да ли jе особа у цjелости вакцинисана или примила прву дозу вакцине, датум и вриjеме негативног PCR теста на корона вирус, доказ о негативном брзом антигенском тесту или позитиван PCR тест стариjи од 14 до 180 дана. Јокић објашњава и на који начин се она може преузети.

– Дигитална ковид потврда ће се издавати код било ког изабраног доктора или на било коjем вакциналном пункту, при чему потврду могу издавати и све остале институциjе здравственог система. Све што jе потребно од документациjе jесте валидан документ - лична карта или пасош. Коришћење дигиталне ковид потврде jе врло jедноставно jер jе уз лични документ довољно приказати QR код. Након што се QR код скенира, на екрану ће бити приказано име и презиме и датум рођења корисника, као и такозвани "систем семафора" за све четири категориjе: вакцинални статус, PCR тест, евентуално оболиjевање од ковида-19 и брзи антигенски тест. Ако jе било коjи од ова четири елемента означен зеленом боjом, особа има статус у складу с прописаним мjерама, а ако jе означена црвеном боjом не може приступити обjектима – наводи Јокић.

Дигитална ковид потврда, како наводи Јокић, је бесплатна и доступна у папирном или дигиталном облику.

– Потврда се може сачувати и приказати на мобилном телефону. Суштинска разлика између дигиталне и папирне верзиjе потврде не постоjи, jер jе QR код у обjе верзиjе гарант валидности података коjи се приказуjу. Постојеће потврде које су грађанима до овог периода издате након вакцинације су такође, валидне. Од августа ће у унутрашњости угоститељских и спортских обjеката моћи да бораве искључиво особе коjе испуњаваjу одређене услове, због чега jе дигитална ковид потврда веома значаjна – оцијенио је Јокић.

Директор Дома здравља Подгорица позива грађане да се одазову вакцинацији и на таj начин помогну приjе свега себи, своjим ближњима, а у краjњем и свима коjи су на првоj линиjи одбране од вируса Ковид -19.

- Користим прилику да jош jедном позовем грађане да се вакцинишу како бисмо на наjбољи начин дочекали спремни и четврти талас пандемиjе. Здравствени систем мора направити регионалне стационаре за ковид пациjенте. Сjевер, центар и jуг. На оваj начин ћемо растеретити терциjални ниво здравствене заштите, КЦЦГ у коjем ће се одвиjати редован процес рада на свим нивоима. Ово значи да се здравствени систем неће зауставити, него ће на свим нивоима функционисати синхронизовано. Ово jе веома важно поменути због терциjалног нивоа заштите - неће се зауставаљати процес специjалистичкиих прегледа, диjагностичких и оперативних процедура – поручује Данило Јокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:48