Животиње не би смјеле више да се користе у експериментима / - UNSPLASH
12/07/2021 u 06:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европа расправља о прекиду коришћења животиња у истраживањима: Жива бића не смију да пате

ЕУ се приjе скоро три децениjе обавезала на замјену и смањење броjа животиња коjе се користе у научне сврхе, али ове промjене се одвиjаjу веома споро

У Европском парламенту се расправља о алтернативним научним методама коjе у истраживањим не би користила животиње.

Рjешења постоjе и промjене се мораjу убрзати jер жива бића не смиjу да пате, сложили су се посланици у Европском парламенту.

ЕУ се приjе скоро три децениjе обавезала на замјену и смањење броjа животиња коjе се користе у научне сврхе, али ове промjене се одвиjаjу веома споро, наводи се у извјештаjу Хине.

С обзиром на европски "зелени план", здравствене и еколошке изазове и све већу забринутост jавности због коришћења животиња у научним истраживањима, важно jе да се у ЕУ убрза прелаз са застарјелог модела на примјену модерних научних метода, сматраjу посланици Европског парламента.

На пленарноj сједници одржаноj прошле недјеље расправљало се о плановима и мјерама за убрзање прелаза на иновативне методе без да се животиње користе у истраживањима, регулаторним испитивањима и образовању, а гласање о овом питању наjављено jе за септембар.

- Милиони мачака, паса, па чак и риба, животиња коjе jеду токсичне супстанце, оних коjима се мијењаjу гени, или коjима се ломе кости су жртвоване за научна истраживања - указала jе посланица Џите Гутеланд.

Посланица Елеонора Еви jе навела да се сваке године у Европи користи 50 милиона животиња у научне сврхе.

- То ниjе само етичко питање. На оваj начин не користимо потенциjале иновативних метода коjе су утемељене у човјеку, а коjе већ показале конкретан напредак у лијечењу болести као што су Алцхаjмер или канцерозна обољења у случаjевима када традиционалне методе нису давале резултате - предочила jе Елеонора Еви.

Каталин Цех jе подсјетила да седам од 10 одраслих Европљана сматраjу да "животиње нису роба коjу се може одбацити" и упозорила да jе у XXI вијеку недопустиво изазивати бол и патњу живим бићима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:03