/ -Фото: Архива
30/12/2021 u 06:46 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Грађане позвали да сједе код куће, а они славе у ресторанима

Запослени у болницама и домовима здравља организовали предновогодишње прославе

Док надлежни епидемиолози и љекари свакодневно позивају грађане да током дочека Нове године остану код куће и не организују окупљања ни у стану, запослени и здравствени радници из болница и домова здравља већ двије седмице организују предновогодишње прославе у ресторанима и кафићима.

Претходних дана смо били свједоци да су друштвене мреже преплављене фотографијама са прослава здравствених радника у подгоричким и ресторанима у другим градовима. На фотографијама су се чак могли видјети љекари који су позивали на вакцинацију и избјегавање окупљања. Иако један број љекара осуђује таква окупљања, значајан број њих присуствује прославама.

Директори установа истичу да су синдикати мимо њиховог знања организовали прославе, а упозорили су и да то раде сва јавна предузећа и поред апела епидемиолога.

Из Министарства здравља "Дану" је саопштено да сe наjстроже противе одржавању таквих скупова.

– Нико ниjе тражио дозволу Министарства здравља нити би jе било кад, ни званично ни незванично, добили. Министарство здравља се наjстроже противи таквим евентуалним поступцима – истичу из Министарства здравља.

Директор Опште болнице Бар Игор Каришик казао је за "Дан" да је прославу за запослене у тој установи прославу организовао Синдикат болнице.

– Синдикат је по своме организовао прославу поштујући све епидемиолошке мјере и уз стриктно посједоавње ковид потврда и доказа о вакцинацији. По закону немам право да има забраним да организују такву прославу. Лично сам био против тога и сматрам да то није добро у овом тренутку, али вјерујем да су испоштоване мјере и знам да је било мало учесника. Покушао сам да дјелујем да се не организује прослава, ја нијесам ишао, али су ипак организовали тај догађај – појаснио је Каришик.

Предсједница Самосталног синдиката здравства Љиљана Кривокапић тврди да њихови представници у здравственим установама нијесу организовали предновогодишње прославе и да се према епидемиолошкој ситуацији одговорно односе.

image

Љиљана Кривокапић

Фото: Архива

– Несхватљиво ми је да има неодговорних коjи не препознају озбиљност пандемиjе. Моjи синдикати се према овоj ситуациjи односе одговорно, у складу са прописаним епидемиолошким мjерама. Чак смо одложили прославу и додјелу пакетића за дjецу, поклоне смо предали родитељима како бисмо избјегли веће окупљања на малом простору – казала је Кривокапићева.

Директор цетињске болнцие Владимир Павићевић казао је за "Дан" да не зна да ли јe Синдикат установе организовао такву врсту прославе, али зна да то није урађено у том објекту.

– Не знам да ли је прослава организована ван болнице, ја нисам учествовао и нико нас није обавијестио о томе. Сигурно да то није добро у овом тренутку и противимо се таквим скуповима, иако се ради о празницима. Треба сви да покажемо одговорност у овом тренутку. Не знам да ли је Синдикат то организовао и да ли је било окупљања – каже Павићeвић.

Директор Опште болнице Беране Милорад Магделинић казао је да досад није одржана прослава у организацији Синдиката те установе и да неће присуствовати ако га позову.

– Ја нећу бити на прослави ако се буде организовала. Морате питати колеге из Синдиката, противим се било каквом окупљању у оваквој ситуацији. Мислим да и колеге треба да покажу одговорност – каже Магделинић.

Директор Дома здравља Цетиње Марко Радовић казао је за "Дан" да запослени у тој установи нијесу имали предновогодишњу прославу и да није учествовао на било каквом скупу.

– Ми нијесмо организовали прославу поводом новогодишњих празника, али смо свједоци да то раде сва јавна предузећа што је веома опасно. Смтрам да се треба уздржати од било каквих окупљања. Видимо да омикрон сој узима маха и код нас је неколико пута повећан број заражених од прошлог петка. Надамо се да ће грађани и запослени схватити колико је озбиљна ситуација – каже Радовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:24