Епидемиолози испред Института / -Влада ЦГ
29/01/2022 u 10:14 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

И након двије године без прогноза о крају епидемије

Искрено се надамо да jе омикрон соj посљедња значаjна мутациjа САРС-ЦоВ-2, али напомињемо да сваки пут кад вирус зарази нову особу то jе шанса да се створи нови соj, истичу из ИЈЗ

У Црној Гори је јуче од посљедица вируса короне преминуло још пет особа, а регистровано је 896 новоинфицираних. Према подацима Института за јавно здравље, од посљедица ковида у јануару је досад преминуло 125 пацијената.

Након скоро двије године од проглашења епидемије, из Института за јавно здравље "Дану" је саопштено да није оправдано давати прогнозе о крају пандемије, уз напомену да се нова подваријанта омиркон соја, БА2, која је регистрована у Словенији, шири свијетом. Истичу да у Црноj Гори у до сада секвенцираним узорцима ниjе регистрован нови подсоj омикрона БА.2.

– Свjетска здравствена организациjа тврди да нови подсоj омикрона БА.2 ниjе "вариjанта за забринутост", што значи да тренутно не постоjе докази коjи указуjу на то да ће нова подвариjанта омикрона погоршати пренос вируса, озбиљност клиничког тока болести, ефикасност постоjећих вакцина и дjелотворност општих противепидемиjских мjера. Броj новооткривених случаjева инфекциjе новим подсоjем омикрона БА.2 широм свиjета расте и
досад jе 55 земаља широм свиjета приjавило нове случаjеве инфекциjе поменутом подвариjантом.

На неонатологији заражена једна беба

У Центру за неонатологиjу Института за болести дjеце (ИБД) Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) тренутно се налази троjе новорођенчади коjа су била инфицирана корона вирусом.

– Бебе су доброг општег стања, а jуче им jе истекао период изолациjе, те jе урађен брзи антигенски тест коjи jе био позитиван само код jедне бебе – саопштено jе из Клиничког центра.

У Центру за неонатологиjу тренутно jе само jедна медицинска сестра позитивна на коронавирус, а изолациjа jоj истиче у недjељу.

– Нема љекара позитивних на корона вирус – саопштили су из КЦЦГ.

Као много пута до сада, наглашавамо да ниjе оправдано давати прогнозе везано за краj пандемиjе. Искрено се надамо да jе омикрон соj посљедња значаjна мутациjа САРС-ЦоВ-2, али напомињемо да сваки пут кад вирус зарази нову особу то jе шанса да се створи нови соj. Уколико не утичемо на спречавање ширење вируса поштовањем општих противепидемиjских мjера (ношење заштитних маски, одржавање физичке дистанце, правилна хигиjена руку) даjемо вирусу нову шансу за промjену у геному и наставак пандемиjе. Апелуjемо на грађане да се вакцинишу и приме своjу бустер дозу у препорученим интервалима jер уредно вакцинисани имаjу блажу клиничку слику и повољниjи исход болести. Земље са мањим обухватом вакцинациjе у популациjи имаjу већу смртност и од омикрон соjа
САРС-ЦоВ-2, што указуjе на користи од вакцинациjе по заjедницу – навели су из Института.

У њиховом дневном извјештају се наводи да су све лабораториjе коjе се баве диjагностиком инфекциjе корона вируса током jучерашњег дана завршиле анализу за 2.774 узорка.

– ИJЗЦГ jе приjављено пет смртних исхода повезаних са САРС-ЦоВ-2 инфекциjом, и то два у Подгорици (2) и по један у Бару, Беранама и Будви. Међу преминулима наjмлађи jе имао 67 година, а наjстариjи 84 – саопштили су из Института.

Укупно jе диjагностиковано 896 новопозитивних случаjева инфекциjе корона вирусом. Највише новозаражених је у Подгорици (202), а слиједе Никшић (109), Бар (99), Улцињ (94), Херцег Нови и Пљевља (по 59), Биjело Поље (50), Будва (40), Даниловград (32), Тиват (31), Котор (28), Цетиње (25), Тузи (20), Беране, Моjковац и Рожаjе (по 10), Плав (5), Шавник и Жабљак (по 4), Андриjевица и Плужине (по 2) и Петњица (1).

– Укупан броj преминулих повезаних са ковид-19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 2.546. Јуче до 15 часова приjављен jе опоравак код 1.182 пациjената. Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве, као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева ковид-19 у Црноj Гори износи 7.083. Тренутно активни случаjеви по општинама: Подгорица (1.921), Никшић (954), Бар (709), Улцињ (507), Херцег Нови (394), Биjело Поље (388), Будва (386), Пљевља (348), Тиват (224), Котор (220), Беране (185), Цетиње (180), Даниловград (173), Рожаjе (149), Тузи (86), Моjковац (79), Плав (35), Колашин (32), Плужине (31), Шавник (24), Жабљак (21), Андриjевица (18), Петњица (15) и Гусиње (4) – наводи се у саопштењу ИЈЗ.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 20:32