Невена Божовић / -Архива
21/06/2021 u 07:15 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Имунизација је пут који води из изолације

Дневно смо обилазили и по 400 пациjената који су били заражени корона вирусом, каже Невена Божовић, главна патронажна сестра ДЗ Подгорица

Вакцинациjа против вируса корона не би требало да буде тема за забринутост, већ могућност за разрјешење изолациjе, затворености, немогућности дружења, путовања, руковања, загрљаjа коjи нам jе недостаjао, поручила је Невена Божовић, главна патронажна сестра у Јединици за патронажу Дома здравља Подгорица. Божовић наводи да је много питања зашто баш треба примити вакцину против вируса корона.

– С обзиром да говоримо о Jединици за патронажу, а знамо да се то подразумијева рад са пациjентима у кућним условима, то нам говори да њихови симптоми нису били драматични и да су се могли рјешавати у кућним условима. Пацијенти су добиjали интравенозну терапиjу континуирано одређен броj дана. Примећивали смо да су били уплашени, забринути и сви су имали заjедничку мисао - оваj вирус jе стварно тежак. Како је вријеме одмицало, броj пациjената jе стално растао, а све више њи је било хоспитализовано. Дневно смо обилазили и по 400 пациjената који су били заражени вирусом корона – присјећа се Божовић.

image

Важно је вакцинисати се

фото: Срђа Бољевић

У јеку пандемије патронажни радници нијесу одбили ни једну посјету болесницима, а неким породицама су били једини гости. Божовић објашњава и како су поступали са пацијентима који нијесу хтјели да сарађују.

– Патронажни техничар или техничарка, прошли су обуку и имају дугогодишње искуство да све препреке савладају или их смање на наjмању могућу мjеру. Сваки наш долазак и разговор са пацијентима обољелима пружа осјећај сигурности, јер нијесу сами, а то им пуно значи. Зато једно од најчешћи питања родбине буде "када опет долазите" – каже главна патронажна сестра Дома здравља Подгорица.

image

Љекари дежурају

фото: Срђа Бољевић

Невена Божовић наводи и да се дешава да пацијентима не могу укључити инфузију јер им вене пуцају, али да се и са тим изборе, јер имју само један циљ, а то је да пацијент прими терапију.

– Дешавало се да дође код пацијената до перфорациjе вена, а за то има више узрока. Некада су обољели немирни, јер имају симптоме који захтијевају често мијењање положаја, односно кашљу или отежано дишу. Међутим, знамо да пациjент мора добити терапију. Зато, колегијалност долази до изражаја, јер имамо колеге на коjе можемо у сваком тренутку да рачунамо, а циљ нам је заjеднички – да нам пациjент буде збринут. Зато вакцинација не би требало да буде брига, већ прилика да се ријешимо изолациjе и затворености – поручује Невена Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:36