/ Вакцина АстраЗенке сигурна
20/06/2021 u 13:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживање Ипсоса показало: Трећина грађана Црне Горе вjеруjе у теориjе завjере о корона вирусу

Када говоримо о самозаштити од ковида-19, добиjање тачних информациjа jесте заправо питање живота и смрти, рекла jе Карен Медокс, британска амбасадорка у Црноj Гори

Трећина грађана Црне Горе вjеруjе у теориjе завjере о корона вирусу. Међу њима jе више особа с основним и нижим нивоом образовања него међу осталима, показало је истраживање коjе jе у марту ове године спровела истраживачка агенциjа Ипсос, на национално репрезентативном узорку. Истраживање jе спроведено уз подршку британске амбасаде у Подгорици и Уницефа.

У теориjе завjере више вjеруjу особе коjе су биле изложене великом броjу нетачних информациjа о корона вирусу, као и особе коjе наводе да су имале среће ако су успjеле да нађу жељену информациjу на ову тему.

– Ови подаци указуjу на значаj медиjске писмености за jавно здравље, jер управо она омогућава људима да нађу информациjе коjе их занимаjу, као и да критички сагледаjу сваку информациjу и провjере jе у поузданим, стручним изворима – поручио jе Владимир Раичевић, директор истраживачке агенциjе Ипсос.

image

Истраживање Уницефа

- Уницеф

Међу грађанима коjи су навели да информациjе о епидемиjи нису пратили из више извора има значаjно више оних коjи вjеруjу у дезинформациjе и теориjе завjере о корона вирусу и вакцинама него међу осталим испитаницима. Информисање из различитих извора, њихово упоређивање и провjера тачности информациjа представљаjу неке од основних вjештина коjе развиjа медиjска писменост. Поред тога, за борбу против теориjа завjере и дезинформациjа од кључног су значаjа и разговори са стручњацима, тj. љекарима.

– Потпуно jе разумљиво да људи брину, да су уплашени или збуњени и зато их позивам да сва питања и недоумице подиjеле с љекарима и да с њима отворено разговараjу о свим информациjама, па и о теориjама завjере – поручио jе Хуан Сантандер, шеф представништва Уницефа у Црноj Гори.

Веома важно jачати медиjску писменост и културу диjалога

Подаци о утицаjу теориjа завjере на понашање грађана упућуjу на закључак да jе за jавно здравље веома важно jачати медиjску писменост и културу диjалога, као и отворену комуникациjу с љекарима. Према налазима истраживања, међу грађанима коjи вjеруjу у теориjе завjере о ковиду-19 значаjно jе више оних коjи се не би вакцинисали против корона вируса, али и оних коjи наводе да кад би данас добили бебу, не би жељели да она прими све препоручене вакцине, укључуjући и ММР вакцину.

Национално репрезентативни узорак за ово истраживање обухватио jе 821 испитаника старости 18 или више година широм земље. Прикупљање података обављено jе у периоду од 24. до 26. марта ове године, путем телефонске анкете, тj. упитника чиjе jе просjечно траjање било 20 минута. Кључни налази овог истраживања доступни су на саjту Уницефа у Црноj Гори.

Ипсосово истраживање указуjе и на значаj изградње културе диjалога у друштву, тj. културне размjене различитих мишљења. Наиме, међу грађанима коjи на интернету углавном комуницираjу с истомишљеницима и коjи сматраjу да су људи коjи не диjеле њихове политичке ставове зли већи jе проценат оних коjи вjеруjу у теориjе завjере о коронавирусу.

– Слобода медиjа и слобода изражавања властитих ставова jе важна – али они коjи обjављуjу информациjе треба да буду одговорни за оно што пишу. Теориjе завjере се шире на интернету, али наносе озбиљну штету у стварном свиjету. Када говоримо о самозаштити од ковида-19, добиjање тачних информациjа jесте заправо питање живота и смрти – рекла jе Карен Медокс, британска амбасадорка у Црноj Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:41