/ ilustracija arhiva Dan
22/09/2021 u 10:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисије за Етички кодекс судија: Нема услова за рад до избора члана из реда судија

Врховном суду тренутно ради 6 судија укључујући в.д. предсједницу, а Одлуком о броју судија у судовима је одређено да у Врховном суду ради прдсједник и 18 судија

На радном састанку, одржаном 20. септембра, којем су присуствовали Добрица Шљиванчанин, предсједник, Хаснија Симоновић, чланица, као и секретарка Комисије за Етички кодекс судија, разматрани су услови за даљи рад Комисије, па је констатовано да "нема законских услова за рад Комисије до избора члана Комисије из реда судија".

Констатован је, 3. августа, престанак судијске функције Душанки Радовић, судији Врховног суда Црне Горе, а чланици Комисије за Етички кодекс из реда судија.

- Чланом 11 Закона о Судском савјету и судијама је, између осталог, прописано да члана Комисије из реда судија бира Проширена сједница Врховног суда. Чланом 27 Закона о судовима прописано да Проширену сједницу Врховног суда чини Општа сједница Врховног суда и предсједници Апелационог суда, Управног суда, Привредног суда и виших судова, док је чланом 38 истог Закона прописано да Општа сједница Врховног суда одлучује ако је присутно више од половине судија Врховног суда, а одлуке доноси већином гласова укупног броја судија Врховног суда- саопшио је предсједник комисије за Етички кодекс судија Шљиванчанин.

Имајући у виду наведено, при чињеници да у Врховном суду Црне Горе тренутно ради 6 судија укључујући в.д. предсједницу, а Одлуком о броју судија у судовима је одређено да у Врховном суду Црне Горе ради предсједник и 18 судија, док се не стекну услови за попуњавање слободних судијских мјеста у том суду, Проширена сједница не може да засједа нити да предлаже члана Комисије из реда судија, који предлог је потребно верификовати на Конференцији судија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:43