/ Соња Ивановић
27/09/2021 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медицински физичар неизоставна карика у третману онколошких пацијената

Одјељење за заштиту на раду је дио Службе за заштиту на раду, обезбједјења лица и имовине и противпожарне заштите. Чине га руководилац одјељења, три стручна лица за послове заштите на раду и два евидентичара. Тим одјељењем руководи др сци. Соња Ивановић, медицински физичар - лице одговорно за заштиту од јонизујућег зрачења, чију вам причу преносимо.

Како је саопштено из КЦЦГ, Стручна лица у сарадњи са руководиоцем одјељења - који је такође стручно лице за послове заштите на раду - воде рачуна о редовним и ванредним контролама средстава и опреме за рад, електричних и других инсталација, услова радне средине и заштитној опреми за запослене на нивоу цијелог Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ). Такодје, предлажу мјере за побољшање свих ових услова, као и праћење примјене мјера заштите и одржавања.

- Посао стручног лица је и савјетовање послодавца при избору и одржавању средстава за рад и средстава личне заштите, као и код опремања и уређивања радног мјеста у вези са условима радне средине. Непосредна сарадња са овлашћеним установама за здравствену заштиту запослених по свим питањима из области заштите и здравља на раду је саставни дио свакодневног посла стручног лица. Стручно лице, као представник КЦЦГ, учествује у изради стручне подлоге за Акт о процјени ризика и других аката у вези са овим као нпр. нормативу средстава и опреме за заштиту на раду и сл- каже Соња.

Како преноси, евидентичар води и стара се о евиденцијама из заштите и здравља на раду, као и о евиденцијама у вези са повредама на раду, професионалним болестима и болестима у вези са радом, гдје припрема документацију из које се прати стање у вези са повредама на раду, утврђују узроци, раде анализе ради предлога мјера за послодавца.

- Као руководилац одјељења свакодневно пратим и анализирам све горе наведене обавезе како бих благовремено послодавцу предложила мјере за побољшање и на тај начин заједничким напорима нашег одјељења, свих запослених и послодавца спријечили нежељене посљедице на радном мјесту. Свакодневна комуникација са сваким запосленим који има потребу да ми се обрати за савјет у вези свих послова заштите на раду, са управом КЦЦГ и многобројним институцијама везаним за ову област – медицина рада, овлашћене организације за ову врсту посла (мјерења, едукације запослених), инспекцијским службама и друге чине и најљепши и најзахтјевнији дио овог посла- каже Соња.

Посебан дио њеног посла, како истиче, везан је за струку доктора медицинске физике – односно онај који обавља као Лице одговорно за заштиту од јонизујућег зрачења и физичар на радиолошкој дијагностици.

- У оквиру тога спада унутрашња контрола извора јонизујућих зрака (рендген апарати, скенери, мамографи, ангио сале) и контрола пацијентних доза при овим процедурама, као и организација тих контрола од вањских институција у складу са законским роковима, старање о заштити професионално изложених лица, као и организација њихових здравствених контрола и редован надзор над њиховим лицним примљеним дозама- наглашава Соња.

Соња је током година свог рада развила и професионалну сарадњу са Међународном агенцијом за атомску енергију из Беча, гдје је активно учествовала у писању и координисању више националних и регионалних пројеката преко којих су добили дигитални мамограф, нискодозни ЦТ у ИБД-у, а сада ради на пројекту за ПЕТ ЦТ.

- Посебно задовољсто и изазов у мојој каријери представља сарадња са једном Агенцијом овога ранга, скоро свакодневна комуникација са њеним експертима и могућност стручног усавршавања коју сам добила захваљујући овим активностима. Такође, врло сам поносна на конкретан допринос који има КЦЦГ и сви наши пацијенти од овог дијела мог посла. Појава пандемије коронавируса утицала је и на ове послове као и на све на планети и успорила одвијање свих активности. Сви покушавамо да се прилагодимо тренутној ситуацији и одрадимо све што је могуће и на најбољи могући начин- закључује она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:59