Ранко Вујовић / IVAN PETROVIC-IPE
23/01/2022 u 10:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медијски савјет за саморегуалцију: Новинарска професија угрожена са различитих страна

Дигитализација пријети да потпуно угаси штампане медије, а друштвене мреже полаку преузимају и профит и кориснике традиционалних медија, наводи Ранко Вујовић, извршни секретар Медијског савјета за саморегулацију

Медијски савјет за саморегуалцију честита свим црногорским новинарима и медија Дан новинара Црне Горе, саопштио је Ранко Вујовић, извршни секретар Медијског савјета за саморегулацију.

- Овај дан наши медијски посленици дочекују у никад тежем и изазовнијем времену. Новинарска професија је угрожена са различитих страна, а наши медији нијесу радили у никада  овако тешким условима. Да само напоменемо да је епидемија короне угрозила у великом дјелу економски опстанак медија. Да се на малом црногорском тржишту појавило више економски моћних медија из сусједне државе, који пријете да ионако мало тржиште додатно угрозе. Ти медије нису дошли због профита, већ због огољеног политичког интереса и њихови власници не жале новаца да би остварили монополску позицију у црногорским медијима - наводи се у саопштењу поводом Дана новинара.

Подсјећају да је због нерегулисаних односа у сфери маркетинга још раније била угрожена фер расподјела прихода од реклама у Црној Гори.

- Поред свега овога, дигитализација пријети да потпуно угаси штампане медије, а друштвене мреже полаку преузимају и профит и кориснике традиционалних медија. Са сличним изазовима се сусрећу и медији у пуно већим државама, али црногорско медијско тржиште је толико мало да и најмањи поремећај на њему може да га уздрма или баци на кољена.

Зато уз овај значајни празник упућујемо апел свима у држави да је потребан најшири друштвени консезус и допринос свих одговорних како би се сачувао медијски простор Црне Горе од даље деградације и заштитио овај преостали број медија. У противном се плашимо да овај празник код нас ускоро неће имати ко да слави осим пар страних компанија које су на овај или онај начин дошли до власништва у  медијима код нас - каже Вујовић у честитки.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:03