/ фото илустрација МЕК
07/10/2021 u 11:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МЕК: Промовишемо стандард и фундаментални принцип и право на рад

Данас је Свјетски дан достојанственог рада

Данас је Свјетски дан достојанственог рада који обиљежавају запослени широм свијета, а који подсјећа да се само радом темељеним на четири основне компоненте - запошљавању, социјалној заштити, правима на радном мјесту и социјалном дијалогу, ствара перспектива за друштвени напредак и развој.

Министарство економског развоја је посвећено постизању достојанственог рада кроз промовисање стандарда и фундаменталних принципа и права на раду,  креирање више прилика за запослење за жене и мушкарце на радним мјестима са правичном зарадом, јачање сарадње између запослених, послодаваца и Владе као и кроз јачање социјалног дијалога.

- Полазећи од чињенице да нема достојанственог рада без достојанствене зараде Влада Црне Горе се залагала за повећање минималне зараде која од 1. октобра не може бити мања од 250 еура, док ће предстојећа реформа пореског система као  један од исхода имати повећање минималне зараде на 450 еура чиме се осигурава приход потребан за достојанствен живот. У циљу сузбијања  негативних ефеката пандемије КОВИД 19 на тржиште рада, планиране су активности са циљем унапређења запошљавања младих и жена, као првог предуслова достојанственог рада. Кроз социјални дијалог и активно учешће социјалних партнера, извршиће се измјене радног законодавства како би се увеле нове шеме рада и успоставио баланс између приватног и пословног живота запослених мушкараца и жена. Пратећи стандарде Европске уније, кроз сарадњу са синдикатима и послодавцима, све планиране активности биће реализоване са циљем постизање достојанственог рада, односно продуктивног рада мушкараца и жена у условима слободе, једнакости, сигурности и људског достојанства- наводе из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 13:01