/ FOTO: SHUTTERSTOCK.COM
16/02/2022 u 19:21 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

На хероину 91 одсто зависника, због дроге тргују сексом

Чак 61 одсто испитаника је током испитивања одговорило да је имало односе са случајним партнером

Истраживање које је Институт за јавно здравље спровео међу особама које ињектирају дроге, а у вези са сидом (ХИВ/АИДС) у Подгорици током епидемије показују алармантне податке и пораст ризичних понашања – чак 91 одсто зависника убризгава хероин, док 73,9 одсто њих не користи заштиту (кондоме) приликом сексуалних односа, а 61 одсто је имало односе са случајним партнером.

На основу овог и трендова у ранијим истраживањима, ХИВ инфекција (сида) међу особама које се дрогирају показује карактеристике епидемије ниског интензитета, закључује се у извјештају.

У извјештају се истиче да је у истраживању учествовало 400 особа коjе ињектираjу дроге (ОИД).

Страхују од теста на сиду

У извјештају се наводи да се на основу резултата овог и праћења тренда у односу на претходна истраживања, може се закључити да преваленциjа ХИВ инфекциjе међу ОИД за сада показуjе карактеристике епидемиjе ниског интензитета, и jош увиjек jе прилично удаљена од вриjедности коjа би епидемиjу ХИВ-а у Црноj Гори (независно од ситуациjе у другим групама у повећаном ризику за ХИВ) сврстала у категориjу епидемиjа концентрованог типа.

– Свака трећа ОИД коjа ниjе тестирана на ХИВ нема жељу за тестирањем, а скоро свака пета не зна гдjе може да се тестира, сматра да ниjе у ризику jер увиjек користи стерилни прибор или кондом приликом сексуалних односа или има страх од позитивног налаза, у посљедњих 12 мjесеци је избjегло да потражи помоћ од здравствених служби због страха да би неко могао открити да су ОИД, а због страха од стигме и дискриминациjе 7,1 одсто.

Према подацима ИЈЗ просjечни узраст на ком су ове особе први пут пробале дрогу jе 16.8 година. Зависници су дрогу ињекцијом први пут унијели са навршене 23 године живота.

– Просjечна дужина узимања дрога износи 94.7 мjесеци односно 7.9 година. У 12 мjесеци приjе имплементациjе истраживања, ОИД су доминантно користиле хероин (91,7 одсто), седативе (82,1) и бупренорфин (82), али висок jе проценат и оних коjи су користили кокаин (7), марихуану/сканк (74,6). Антидепресиве jе узимала свака друга ОИД, амфетамине свака четврта, екстази/МДМА свака пета, као и метадон, хипнотике и аналгетике. Више од четвртине ОИД ињектирало jе више пута недjељно у посљедњих 30 дана, а скоро четвртина више пута дневно. Са друге стране, више од четвртине ињектира само пар пута у овом периоду. Сексуални однос коjи су платили новцем или дрогом имало jе некад 44.2 одсто ОИД, што jе више у односу на посљедње истраживање. У односу на претходно истраживање 11,8 или око 4 процента мање пунољетних зависника имало је сексуални однос за коjи су примили новац или дрогу. Просjечни броj сексуалних партнера ОИД у посљедњих 12 мjесеци jе 3.9. У посљедњих 12 мjесеци, 61.1 процената ОИД имало jе сексуални однос са случаjним партнером – наводи се у извјештају.

Шприцеве набављају у Цазасу и Јувентасу

У извјештају наводе да је изузетно важан налаз истраживања, коjи представља снажно поткриjепљење потребе за постоjањем пунктова/сервиса у коjима се врши дистрибуциjа стерилног прибора за инjектирање, jе чињеница да jе у посњедњих шест мjесеци више него девет од десет ОИД (99.6 одсто) набављало стерилну опрему за инjектирање у невладиним организцаијма које се баве тим угроженим групама.

– ОИД су стерилне игле и шприцеве набављали на разним мjестима током претходних 6 мjесеци – наjвише у апотеци а потом у дроп ин центрима НВО Jувентас и НВО Цазас. Више од три четвртине популациjе ОИД – 77.5% (95% ЦИ: 73.4, 81.6) добило jе у посљедња 3 мjесеца неку услугу у дроп ин центрима НВО Цазас или НВО Jувентас или од теренских радника ове двиjе организациjе – кажу у Извјештају.

Истраживање је показало и да просjечна старост при првом сексуалном односу у популациjи ОИД износи 15.8 година.

– Свака трећа ОИД приликом посљедњег сексуалног односа (посљедњег икад) користила jе кондом. Скоро трећина ОИД никада ниjе са своjим сексуалним партнером/ком разговарала о ХИВ статусу, а свака пета ОИД не зна да ли се партнер/ка тестирао/ла на ХИВ. Велика већина особа коjе ињектираjу дрогу jе некад покушала да престане са том праксом – њих 93 одсто. На лиjечењу зависности о дрогама jе некад било 77,7 одсто ОИД. Блиског приjатеља или познаника коjи живи са ХИВ-ом има 16.5 одсто ОИД. У претходних 12 мjесеци, 38.4 процента ОИД jе искусило психичко узнемиравање или злостављања (исмиjавање, вриjеђање, приjетње) више пута, а 3.8 одсто jедном. ОИД су у претходних 12 мjесеци били изложени оваквоj врсти насиља и од стране здравствених радника, и то 15.2 процената, више пута. Све jе више ОИД без формалног образовања. Проценат ОИД без завршене основне школе порастао jе многоструко, а двоструко jе порастао и проценат ОИД коjи су завршили више или високо образовање. Истовремено jе опао проценат ОИД коjи су завршили основну школу, док jе удио ОИД са завршеном средњом школом сличан оном из претходног истраживања. Приликом првог предозирања у животу, просjечна старост ОИД била jе 25.9 година. Просjечан броj предозирања икад у животу износи 2.6 пута. Наjвећи дио ОИД некада jе био укључен у бупренорфински програм супституциjе или одржавања у амбулантним условима. Четири од десет ОИД било jе укључено у групе самопомоћи, свака трећа ОИД била на болничком лиjечењу, у терапиjским заjедницама више од четвртина ОИД, као и у програму метадонске детоксикациjе. Скоро свака четврта ОИД jе ишла на психиjатриjски третман више од трећине ОИД – 37.2 одсто jе тренутно у програму супституционе терапије – пише у извјештају.

Подаци међу испитаницима показују да ниjедан зависник из узорка истраживања ниjе одговорио/ла да узима терапију за лијечње сиде (АРТ).

– Но, како jе познато да међу особама коjе живе са ХИВ-ом у Црноj Гори има и особа коjе ињектираjу дрогу, разумно jе претпоставити да се оваj резултат не може генерализовати из узорка на популациjу ОИД, односно, да одређени проценат ОИД узима терапиjу за ХИВ – наводе из ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:54