/ -FOTO: DAN
20/06/2022 u 17:29 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Олимпијади знања 63 најбољих ученика

Ђаци су се надметали из пет области: програмирања, математике, биологије, хемије и физике

Природно математички факултет (ПМФ) уручио је данас на свечаности у Ректорату награде и признања за 63 најбољих на такмичењу Олимпијада знања 2022 године који су се надметали из пет области: програмирања, математике, биологије, хемије и физике.

Декан ПМФ Предраг Мирановић уручио је признања најбољим ученицима из програмирања, а прво мјесто међу средњошколцима заузео је Егор Георгиевски из СМШ "Младост" Тиват.

Међу основцима најбољи је био Виктор Радевић.

Из хемије прво мјесто освојио је Харис Ћеранић, друго мјесто Теодора Апрцовић и Вања Лазаревић, а треће Исидора Мрдак, Асја Драгашевић и Нађа Станић.

Мeђу средњошколцима на такмичењу из хемије најбољи су били Ксенија Петровић која је освојила прво мјесто, Алекса Дамјановић друго и Стефан Поповић треће.

Признања из хемије добили су и Софија Вучуровић, Нела Војиновић и Јелена Грубач. Друго мјесто из хемије је припало и ученицима Данијелу Алексићу, Борјани Караџић и Ксенији Ашанин. На такмичењу из физике су се истакли Анастасија Белада, Мартин Чолаковић и Сташа Раденовић.

Прва награда из физике је припала Јовану Јанковићу, друга Андреји Поповић и Михаилу Бабићу. Најбољи средњошколци из физике су Милош Милићевић, Маша Радуловић, Лука Ристановић, Илија Оташевић и Илија Иванов.

Награде су из физике су добили Матија Павићевић и Валентина Шпирић. У надемтању других разреда из физике прво мјесто је освојио Матија Бабић, друго Вук Мастиловић, а треће Ведад Веснић. 

Најбољи основци из математике су Младен Ралевић, Мајра Касумовић и Александар Рнковић, Љубица Вукановић, Огњен Јовановић, Вук Пејовић, Mатија Кењић и Теодора Барбић.

У конкуренцији средњошколца најбољи математичари су Ђорђе Перишић прво мјесто, Матеј Средановић друго, Саша Лекић прво мјесто и Вук Канкараш треће мјесто.

У конкурнцији четвртих из математике разреда најбољи су били Алекса Шћепановић, Милош Барјактаровић и Игор Поповић.

Из биологије су завидан резултат показалиЕлена Фемић, Ернела Баховић и Емина Залатанић у селкецији средњих школа, у другом мјесто у другом разреду је освојила Анђела Ђоквучић, док су у трећем разреду дошле до успјеха Николина Новаковић и Мија Радовић.

У четвртом разреду признања су добила Ајна Мурић и Ирина Јокић. Најбољи основци на такмичењу из биологије били су Ристо Манајловић, Мања Вушановић, Вук Самарџић, Анђела Раићевић, Данило Јанковић и Александра Ђуровић.

Мирановић је казао да, као неко ко jе давно био на мjесту свих младих људи коjи данас красе салу Ректората, сматра да талентовану и паметну дjецу треба што раниjе довести у везу са науком и на таj начин их извести на прави пут.

- Друштвена одговорност и обавеза Универзитета Црне Горе jе да популаризуjе науку и подстиче научни подмладак, због чега сваке године и организуjемо Олимпиjаду знанjа и ову свечаност како бисмо на краjу промовисали наjбоље ђаке свима као примjер коjи треба слиjедити - казао је Мирановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:16