Тресло на Приморју / - ЗХСЦГ
26/06/2021 u 13:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нико не може да предвиди да ли ће услиједити jачи земљотрес

Срђан Цековић, дежурни сеизмолог ЗХСЦГ, казао је да су земљотреси природне појаве и нико у свијету не може да предвиди да ли ће послије оваквог земљотреса услиједити jош jачи. Увијек послије оваквог земљотреса иде сериjа мањих

Црну Гору jе ноћас погодио земљотрес jачине 4,3 jединице по Рихтеру. О томе каква jе ситуациjа након земљотреса за емисиjу “Пробуди се” jе говорио Срђан Цековић, дежурни сеизмолог из Завода хидрометеорологиjу и сеизмологиjу Црне Горе (ЗХСЦГ).

Цековић обjашњава да jе епицентар земљотреса регистрован седам километара jугоисточно од Крушевице у Херцег Новом, те да jе регистрован на дубини од десет километара, преноси Нова.рс.

image

Срђан Цековић

- SCREENSHOT

“Самим тим што jе оваj земљотрес средње jачине, он jе могао изазвати само мању материjалну штету. Након овог главног потреса, наши инструменти су регистровали jош два мања потреса. Jедан око 01:40 сати после поноћи, магнитуде 1,8 и наредни jе био у 01:55 сати, jачине 1,4 Рихтера”, наводи он, да би затим одговорио на питање да ли jе оправдан страх грађана Црне Горе да би могао уследити и jачи потрес.

“Земљотреси су природне поjаве и нико у свијету не може да предвиди да ли ће послије оваквог земљотреса услиједити jош jачи. Увијек послије оваквог земљотреса иде сериjа мањих. Што се тиче териториjе Црне Горе, наjjаче се осјетио у Херцег Новом, интезитетом шест, Тиват и Котор пет, Цетиње и Будва четири, Никшић, Подгорица и Даниловград три, док jе у нашоj наjjужниjоj општини, Улцињу, интензитет земљотреса износио два”, рекао jе он.

 
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:53