Министар уручио признања дипломцима / - Министарство пољопривреде
20/05/2021 u 19:15 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежен Светски дан пчела у Кући меда у Даниловграду

У наредном периоду ћемо посебну пажњу посвећивати усавршавању и едукациjи младих пчелара. Узимаjући у обзир богатство медоносног биља у Црноj Гори, развоj овог сектора остваруjемо кроз професионализациjу пчелара, диверзификациjу производа као и промоциjу органских пчелињих производа, казао је министар Стијовић

Светски дан пчела одржан је данас jе у Кући меда надомак Даниловграда, у организациjи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Савеза пчеларских организациjа и амбасаде Словениjе у Црноj Гори. 

Пригодним програмом истакнута jе важност пчела и љековитих пчелињих производа по човjека и животну средину уз наглашавање неизоставне потребе заjедничке сарадње у циљу заштите пчела чиjа се броjност на глобалном нивоу смањуjе.

Програму су поред организатора присуствовали представници локалних управа, дипломатског кора, ученици Основне школе „Његош” из Спужа, као и дипломци прве Школе пчеларства.

Министар Александар Стиjовић се овом приликом захвалио амбасади Словениjе на сарадњи и подршци у организациjи догађаjа, подсjетивши да jе управо из Словениjе потекла инициjатива према Уjедињеним нациjама да се 20. маj прогласи Свjетским даном пчела.

– Улога и значаj пчеларства, поред производње меда и других пчелињих производа изнад свега се огледа у доприносу у очувању животне средине. Стога увиjек морамо указивати на важност заштите пчела и пчеларства за нашу економиjу, пољопривреду и екосистем – оциjенио jе Стиjовић.

Министар Стиjовић jе свечано додиjелио дипломе полазницима прве Школе пчеларства и тим поводом нагласио да ће турска агенциjа за сарадњу и развоj-ТИКА, као партнер, свим дипломцима поклонити по 3 пчелиња друштва са по 3 кошнице као и основни прибор за пчеларење.

– У наредном периоду ћемо посебну пажњу посвећивати усавршавању и едукациjи младих пчелара. Узимаjући у обзир богатство медоносног биља у Црноj Гори, развоj овог сектора остваруjемо кроз професионализациjу пчелара, диверзификациjу производа као и промоциjу органских пчелињих производа. Повећањем укупне количине произведеног меда у Црноj Гори отварамо могућности за осваjање нових тржишта чиме би била достигнута значаjно већа циjена меда и других пчелињих производа – додао jе Стиjовић.

Министар jе истакао да ће Министарство броjним мjерама кроз Агробуџет подржати унапређење овог сектора, уз увjерење да ће се на таj начин доприниjети даљоj афирмациjи и подизању свиjести о значаjу пчела како би подстакли младе људе да почну да се баве пчеларством.

Амбасадор Словениjе Грегор Прескер подсjетио jе да данас Словениjа, Црна Гора и читав свиjет, већ 4. пут обиљежава Свjетски дан пчела коjи jе Генерална Скупштина УН на инициjативу Словениjе прогласила 20. Децембра 2017. године.

– Проглашењем посебног дана посвећеног пчелама и дивљим опрашивачима, Словениjа на глобалном нивоу изузетно доприноси подизању свиjести о важности пчела и дивљих опрашивача. Поред тога, Свjетски дан пчела даjе велик допринос промоциjи Словениjе, словеначког пчеларства и туризма, као и рjешавању глобалних проблема, прелазак на одрживу пољопривреду као и искорjењивању сиромаштва и глади у државама у развоjу. Свjетски дан пчела нуди могућност за пренос нашег богатог знања и технологиjе на подручjу пчеларства –  оциjенио jе Прескер.

Предсjедник удружења пчелара Црне Горе Радуле Миљанић нагласио jе да jе едукациjа jедан од кључних механизама за остваривање дугорочне заштите одрживости и развоjа сектора пчеларства.

– Вjеруjем да заjедничким инициjативама можемо остварити добре резултате а jедан од тих резултата jесте и успjешно спроведен програм образовања прве генерациjе полазника школе пчеларства. Користим прилику да честитам пчеларкама и пчеларима на стеченоj дипломи. Захваљуjем се Министарству, без чиjе подршке школа не била реализована, као и Испитном центру на логистичкоj подршци – поручио jе Миљанић.

Координаторка за националне и стручне квалификациjе и сертификате Наташа Дракић jе током сусрета упутила честитке дипломцима школе, нагласивши како jе Савез пчеларских организациjа уз подршку Министарства у процесу едукациjе обезбиjедио примjену у закону утемељених механизама коjи контролишу квалитет саме обуке.

– Хвала што његуjете универзуалну вриjедност и што сте прихватили прилику да усавршавате своjе способности стичући нека нова знања и вjештине и да тако развиjањем личних потенциjала допринесте општем напретку – закључила jе Дракић.

Учесници догађаjа су након програма обишли погоне за прераду и стерилизациjу воска, одjељење за откуп и паковање меда, производњу инвертног сирупа и погача као и мjесто за продаjу пчеларске опреме. По обиласку, изведен jе програм од стране основаца као и ликовна радионица са темом пчеле, након чега jе приређен „Медни доручак” гдjе су дjеци уручени поклони. Од стране министра Стиjовића дипломцима су овом приликом свечано уручене дипломе и додиjељена звања Пчеларки и Пчелара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:53