/ - фото: ФАКТ
28/12/2021 u 17:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Објављена имена добитника Искре

Жири за додјелу награда и признања је донио одлуку да се за 2021. додијеле двије награде, шест специјалних признања и једно постхумно признање

Фонд за активно грађанство  објавио је имена добитника годишњих награда и признања за филантропију „Искра“. Жири за додјелу награда и признања је донио одлуку да се за 2021. додијеле двије награде, шест специјалних признања и једно постхумно признање. 

-Добитник Награде за индивидуални допринос је Беган Чекић, Гусињанин који живи у Њујорку. У знак сјећања на прерано преминулу ћерку и сестру Саниху, породица Чекић је основала фонд са њеним именом и сав донирани новац уложила у изградњу савременог игралишта у Гусињу. „Saniha Playground“, на површини од 600 метара квадратних, недавно је предато Општини Гусиње, на радост најмлађих становника. Награда за допринос на националном нивоу припала је компанији доМЕн, која је је у претходних 11 година пословања, подржала или спонзорисала преко 30 пројеката, улажући у црногорску заједницу кроз своје друштвено одговорно пословање, преко милион еура. За филантропске активности у 2021. издволили су око 115,000 еура и то кроз пројекте Спарк.ме, стартап авантура, Моје будуће СТЕМ занимање, доМЕн школа програмирања, доМЕн куп, часопис Дијагонала, Европска омладинска картица и друге- наводе у саопштењу.

Специјално признање за допринос дијаспоре биће уручено групи грађана поријеклом из Гусиња, Њујорк. Ова група грађана окупила се око пројекта изградње школске зграде ОШ "Џафер Никочевић" у родном Вишњеву (Гусиње), обезбиједивши преко 100,000 долара у ту сврху. Меморандум о сарадњи са Министарством просвјете је потписан у септембру 2021. и започета је изградња новог  школског објекта, који ће бити усељив до наредне школске године.

- Слободанка и Момчило Пајовић добитници су Специјалног признања за доброчинство. Ријеч је о супружницима, пензионерима из САД-а, који су, иако и сами скромног материјалног стања, донирали 22,000 долара Црној Гори, као помоћ у борби против пандемије. Специјално признање за грађански допринос општем добру за 2021. отићи ће у руке „Девет добрих жена“, неформалне групе грађанки Подгорице. Почев од децембра прошле године „Девет добрих жена“ су покренуле бројне акције. Одмах након серије разорних земљотреса у сусједној Хрватској, покренуле су акцију прикупљања школског прибора, играчака, друштвених игара и гардеробе, под називом „Дјеца дјеци“. Акцији су се придружили многобројни донатори и људи добре воље, па је прикупљено преко 8000 артикала, спаковано у више од 150 пакета и послато малишанима у Петрињи, Глини и Сиску- наводе у саопштењу.

Исто признање припало је и Милошу Милинковићу, волонтеру и организатору бројних акција примарно за помоћ дјеци обољелој од малигних болести. Поред учешћа у емисији „Дневница“ којом је прикупио близу 6500 еура за одјељење дјечје хематоонкологије, Милош је организовао и два хуманитарна базара-за Мињу и Балшу, гдје је прикупљено 3600 еура. 

- Порталу ревије Фокус биће уручено Специјално признање за медијски допринос. Први број ревије Фокус изашао је 2008. у Нјујорку, а данас је једини портал који окупља људе поријеклом из Црне Горе. Осим што промовише и прати хуманитарне акције кроз покретање и биљежење бројних акција прикупљања средстава, има и изузетно значајну улогу у медијској промоцији филантропије, културе давања и примјера доброчинства наше дијаспоре.  Добитница Специјалног признања за медијски допринос је и Светлана Мандић, новинарка Дневних новина Вијести и докторанткиња на Факултету политичких наука у Подгорици.  Бројним чланцима и репортажама у којима говори о хуманости, солидарности и друштвеној одговорности, Светлана показује изузетан сензибилитет за потребе других, како „обичног човјека“, тако и заједнице. Захваљујући њеном доприносу, Никшић се и те како позиционирао на црногорској „мапи филантропије“- наводе у саопштењу.

Постхумно признање за доброчинство припало је др Милораду Бакићу, хирургу и хуманисти. Своју каријеру је започео у Беранама, гдје је од 1980. до 1991. године био шеф одсјека Трауматологије хируршког одјељења, а од 1991. до 1998. године обављао је дужност директора Опште болнице. Био је члан Предсједништва друштва љекара Црне Горе и предсједник Комисије за етичка и правна питања Лјекарске коморе Црне Горе. Важио је за изузетног човјека и хуманисту, а о његовим успјесима из области медицине, поред свједочења пацијената, говоре и бројни записи. Обавио је око 12,000 операција и важио је за једног од најбољих и најугледнијих хирурга у Црној Гори. Био је на челу тима беранских љекара који су успјешно обавили пет операција на срцу и спасили четири живота, о чему су писали су домаћи и регионални медији.

- Традиционална свечаност додјеле награда биће уприличена у јануару у Краљевском позоришту „Зетски дом“, на Цетињу, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, а о чему ће више информација бити благовремено доступно на сајту Фонда за акивно грађанство. Више информација о овогодишњим добитницима награде „ИСКРА“ можете пронаћи на линку. Додјелу награде “Искра” организује Фонд за активно грађанство уз подршку Европске комисије и Фондације „Ћано Копривица“- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:26