/ - Омбудсман
23/01/2022 u 10:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман: Новинари да буду упориште грађанског друштва у изазовним временима

Из те институције су честитали Дан новинара Црне Горе, у нади да ће ова година донијети осјетно унапређење медијских слобода и радно-правног статуса медијских дјелатника

Новинари би у нестабилним и изазовним временима требало да буду упориште грађанског друштва и вриједности, да истинитим и објективним информисањем доприносе друштвеној кохезији и смањењу подјела, поручили су из Институције Заштитника људских права и слобода.

Из те институције су честитали Дан новинара Црне Горе, у нади да ће ова година донијети осјетно унапређење медијских слобода и радно-правног статуса медијских дјелатника.

„Из године у годину на овај дан релевантни субјекти, на челу са синдикатом, указују на све проблеме и подсјећамо да су медијске слободе једна од области у којој Црна Гора споро напредује у достизању демократских стандарда у европским интеграцијама“, каже се у саопштењу Институције Заштитника.

Томе, како су казали, понајвише доприноси и даље забрињавајуће велики број напада и различитих врсти притисака на новинаре, каквих је итекако било током претходне године.

„Нажалост, управо ових дана свједочили смо још једној ситуацији угрожавања основних слобода- извјештавања са јавног скупа, што увијек мора подразумијевати ефикасну реакцију надлежних органа у одбрани темељних новинарских права и слобода“, наводи се у саопштењу.

Из Институције Заштитника су оцијенили да догађаји у првим седмицама ове године наговјештавају могуће бурне политичко-друштвене процесе, што ће значити доста посла за медије, али и нове изазове у обављању задатака у таквој атмосфери.

„Новинари у нестабилним и изазовним временима требало би да буду упориште грађанског друштва и вриједности, да истинитим и објективним информисањем доприносе друштвеној кохезији и смањењу подјела“, каже се у саопштењу.

Они су истакли да управо тако, скоро пуне двије године, новинари успијевају да храбро и професионално одговоре на околности које је створила пандемија коронавируса.

Како су навели, највећа снага медија, сваке појединачне редакције и новинара, управо је мисија и задатак који имају у бити свог посла, да својим интегритетом, професионалном етиком, непристрашноћу и објективношћу бране углед и позицију у друштву.

„То посебно у општој поплави неприкладног говора и коментара, говора који подстиче дискриминацију и мржњу, лажне вијести у јавном простору Црне Горе, а посебно на друштвеним мрежама“, додаје се у саопштењу.

Из Институције Заштитника су казали да поздрављају додатан ангажман на даљем побољшању законодавних рјешења у области медија и посебно недавне измјене Кривичног законика којима су пооштрене казне за нападе на новинаре.

„На крају истичемо велики допринос медија у промоцији и заштити људских права и слобода грађана Црне Горе, који су небројено пута утицали да се појединачни али и проблеми системског карактера ефикасније ријеше и освијетле“, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:29