/ -ИЈЗ
23/10/2021 u 11:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Озваничена сарадња ИJЗ и Института Роберт Кох: Оспособљавање кадрова у Берлину

Партнерство са Институтом Роберт Кох чиjи углед превазилази европске оквире, а коjе jе данас формализовано потврђуjе и статус ИJЗ-а. Захваљуjући Меморандуму рад нашег ИJЗ-а биће додатно унаприjеђен, поручио jе Галић

Институт за jавно здравље (ИJЗ) Црне Горе и Институт Роберт Кох из Берлина сарађиваће у области стручног оспособљавања, научног истраживања и осталих jавно-здравствених активности, предвиђено jе Меморандумом коjи су данас потпсали челници тих институциjа.

Меморандум су у Берлину потписали директор ИJЗ-а Игор Галић и предсjедник Института Роберт Кох Лотаром Х. Вилер.

Из ИJЗ-а су обjаснили да jе Меморандумом предвиђено неколико активности у области стручног оспособљавања, научног истраживања и осталих jавно-здравствених активности.

- Партнерство са Институтом Роберт Кох чиjи углед превазилази европске оквире, а коjе jе данас формализовано потврђуjе и статус ИJЗ-а. Захваљуjући Меморандуму рад нашег ИJЗ-а биће додатно унаприjеђен - поручио jе Галић.

Наводи се да jе партнерство важно, jер, између осталог, подразумиjева сарадњу у спрjечавању и управљању епидемиjама заразних болести и њених далекосежних посљедица, попут актуелне пандемиjе корона вируса.

ИJЗЦГ ће са колегама из Берлина радити и на унапређењу и организациjи у ванредним ситуациjама, промоциjи jавног здравља, надзору и праћењу заразних и незаразних болести.

- Важно jе да смо договорили и размjену особља па ће наше колеге имати прилику да се на лицу мjеста увjере у наjвише и наjбоље међународне праксе коjе ће касниjе примиjенити у црногорском здравственом систему - истакао jе Галић.

Из ИJЗ су навели да jе потписивању меморандума у Берлину присуствовала и министарка здравља Црне Горе Jелене Боровинић Боjовић.

Она jе оциjенила да jе помоћ Њемачке од великог значаjа за црногорски здравствени систем.

Захваљуjући досадашњоj сарадњи ИJЗЦГ са Институтом Роберт Кох у маjу jе спроведена анализа надзора и одговора на пандемиjу ковида-19 инфекциjе.

Осим тога особље лабораториjе за молекуларну диjагностику jе прошло обуку за секвенцирање генома САРС-КоВ-2 и добило сертификате, па ће на таj начин након пандемиjе, то значаjно помоћи у диjагностиковању различитих патогена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:26