Игор Галић / - Фото: Јутјуб
18/06/2021 u 10:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Оболијевање на најмањем нивоу: Укида се временско ограничење рада угоститељских обjеката, на прославама и сахранама дозвољено присуство 100 особа

На питање да ли су потпуно имунизовани грађани сигурни када је посриједи нови индијски сој вирус, Галић каже да вакцине присутне код нас у извјесном проценту штите и од индијског соја

Министарство здравља је на основу препорука Института за јавно здравље донијело нове епидемиолошке мјере. Укида се временско ограничење рада угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и слични угоститељски објекти), на прославама и сахранама може присутвовати 100 особа, дозвољено је одржавање музичких манифестација на отвореном и рад ноћних барова уз посједовање мегативног ПЦР теста или брзог антигенског теста на нови коронавирус...

На конференцији говоре др Игор Галић директор Института за јавно здравље и др Зоран Терзић медицински директор Клиничког центра Црне Горе.

ОБОЛИЈЕВАЊЕ НА НАЈМАЊЕМ НИВОУ:

Оболијевање од коронавируса данас у Црној Гори на најмањем нивоу од јула прошле године, казао је директор Института за јавно здравље Игор Галић.

-У односу на земље чија је битна грана туризам имамо боље вриједности од Шпаније, Турске, Кипра и Грчке. Индикатор кумулативног оболијевања у Црној Гори на 14 дана је мање од 20 земаља Европске уније- казао је Галић на конференцији за новинаре на којој су представљене нове епидемиолошке мјере.

О ВАКЦИНАЦИЈИ:

Додао је да је од пунољетне популације њих 30,6 одсто је примило барем једну дозу вакцине а 25,7 одсто је примило и ревакцину.

-Црна Гора процентуално у односу на број становништва вакцинисали је више грађана од Албаније, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније и Косова у односу на земље региона- казао је Галић.

Галић је навео да су, због повољних индикатора, одлучили да либерализују услове рада и живота у Црној Гори.

Медицински директор КЦЦГ Зоран Терзић казао је да је у тој установи 19 пацијената хоспитализовано од којих је њих шест животно угрожено.

Из Института су саопштили да је на тржишту већи број тестова за мјерење антитијела након вакцинације.

-Ако сте се вакцинисали Синофарм вакцином оптимално је да урадите тестирање након шест седмица, а за друге вакцине је четири седмице-прецизирали су из Института.

У Црној Гори до сада је првом дозом против корона вируса вакцинисано нешто преко 30 одсто пунољетних, а у цjелости је имунизована четвртина одраслих. Имаjући у виду да jе броj обољелих, коjи jе за пола године оборен за више од десет и по хиљада, и сада их jе мање од 400, и уважаваjући савjесну реакциjу грађана на до сада прописане мjере, Савjет за борбу против корона вируса одлучио jе да се максимално либерализуjу услови рада и живота у Црноj Гори, саопштено је из Министарства здравља.

Марија Гаврановић из КЦЦГ казала је да да ако грађани немају антитијела то није доказ да вакцинација није успјешна.

Гаврановић: Ако грађани немају антитијела, то није доказ да вакцинација није успјешна

ИНДИЈСКИ СОЈ: ВАКЦИНЕ У ИЗВЈЕСНОМ ПРОЦЕНТУ ШТИТЕ 

Упитан да ли ће нашим грађанима бити одобрено да приме двије различите вакцине Галић каже да они у ИЈЗ прате ситуацију и препоруке, те да ће јавност бити обавијештена.

На питање да ли су потпуно имунизовани грађани сигурни када је посриједи нови индијски сој вирус, Галић каже да вакцине присутне код нас у извјесном проценту штите и од индијског соја.

АПЕЛ:  ВАКЦИНИСАТИ СЕ И ПОШТОВАТИ МЈЕРЕ

Марија Гаврановић је навела да су нови сојеви патогенији и дају теже клиничке слике, те да је важна што већа вакцинација.

Галић је додао је да су задовољни имунизацијом али да очекују да се грађани и у наредном периоду вакцинишу.

-Више сам за проактивно дјеловање и сигуран сам да ако будемо имали такав приступ обухват ће бити већи- навео је Галић.

Он је апеловао на грађане да морају поштовати мјере док год има активних случајева.

-Мјере морамо поштовати и грађани се морају вакцинисати. Тек када будемо задовољили та два критеријума можемо бити релаксирани- навео је Галић.

Одговарајући на питање колико је посао отежала чињеница да је тек јуче усвојен буџет, Терзић је казао да је све функционисало у најбољем реду и да нијесу имали несташица опреме.

МЈЕРЕ:

Уз поштовање већ прописаних епидемиолошких мjера, од 19. jуна 2021. године до петка 2. jула 2021. године важиће сљедеће мjере: укида се временско ограничење рада угоститељских обjеката (ресторани, кафане, кафетериjе, хотелски ресторани и слични угоститељски обjекти), коjи, умjесто до поноћи, могу да организуjу радно вриjеме у складу са дефинисаним радним временом и уз сагласност надлежне локалне самоуправе. На снази остаjе мjера забране извођења музичког програма уз учешће пjевача и музичара, осим на тераси/башти у периоду од 20 до 23 сата и уз стого поштовање аката коjи прописуjу ограничења за буку.

Одобрен рад ноћних клубова

Дозвољава се почетак рада ноћних клубова/барова и дискотека уз посjедовање: негативног резултата ПЦР теста коjи ниjе стариjи од 72 сати или брзог антигенског теста на нови коронавирус (САРС-ЦоВ-2) – БАТ коjи ниjе стариjи од 48ч, или позитивног резултат ПЦР теста коjи jе стариjи од 14 и ниjе стариjи од 90 дана; или позитивног резултата серолошког теста - антитиjела класе ИгГ, коjи ниjе стариjи од 90 дана или доказ да jе прошло 14 дана од потпуне вакцинациjе против ковид-19.

Потребно jе да организатор ангажуjе довољан броj особа коjе ће бити одговорне за спровођење свих хигиjенско-епидемиолошких мjера, сходно Препорукама Института за jавно здравље.

Укида се временско ограничење рада привредних друштва и предузетника коjи се баве трговином непрехрамбених производа и пружања услуга (тржни центри, продавнице обуће и одjеће, козметички, фризерски салони и сл.). Они су до сада могли да раде до 23 сата, а од сjутра организуjу радно вриjеме у складу са дефинисаним радним временом као и приjе пандемиjе изазване новим корона вирусом.

Укида се временско ограничење рада приређивача игара на срећу. Умjесто од 7 до 23 сата, приређивачи игара на срећу рад могу да организуjу у складу са дефинисаним радним временом као и приjе пандемиjе изазване новим корона вирусом.

Укида се временско ограничење рада установа образовања и културе. Умjесто до 22 сата, рад могу да организуjу у складу са дефинисаним радним временом као и приjе пандемиjе изазване новим корона вирусом.

Могуће приредбе, екскурзије, свадбе, журке...

Повећава се дозвољени броj посjетилаца jавним приредбама, политичким и приватним скуповима, прославама, свадбама, журкама као и другим манифестациjама на отвореним jавним мjестима и тераси/башти угоститељског обjекта. Умjесто 50, њима може да присуствуjе до 100 лица. Организатор jе обавезан да одреди лице одговорно за контролу примjене прописаних мjера.

Повећава се дозвољени броj присутних особа сахранама са 50 на 100 лица. На снази остаjе забрана примања саучешћа и обавеза ношења заштитних маски.

Повећава се дозвољени броj ученика коjи су на ђачким екскурзиjама и излетима са 50 на 100.  Организатор ђачких и ученичких екскурзиjа и излета, обавезан jе да одреди лице одговорно за контролу примjене прописаних мjера.

Дозвољава се одржавање тренинга спортиста (спортиста аматера и спортиста рекреативаца) и спортских такмичења и турнира спортиста у мањим затвореним спортским обjектима (балони и друго) уз поштовање посебних мjера у спорту и рекреациjи коjе су прописане у Наредби.Ове активности су до сада биле забрањене.

Укида се временско ограничење рада за привредна друштва и предузетнике коjи пружаjу услуге у фитнес центрима и теретанама. Умjесто до 22 сата, рад могу да организуjу у складу са дефинисаним радним временом као и приjе пандемиjе изазване новим корона вирусом.

Укида се временско ограничење за доставу хране – кетеринг. Умjесто до 22 сата, рад могу да организуjу у складу са дефинисаним радним временом као и приjе пандемиjе изазване новим корона вирусом.

Продужава се рад дjечиjих играоница. Умjесто од седам до 20 сати, дjечjе играонице могу да раде до 22 сата.

Повећава се броj присутних на забавним, спортским и рекреативним активностима за дjецу и одрасле на отвореним jавним мjестима (луна парк, рингишпил, групни тренинзи и сл.) са 50 на 100 лица.

Дозвољава се одржавање музичких манифестациjа на отвореном уз посjедовање: негативног резултата ПЦР теста коjи ниjе стариjи од 72 сати или; брзог антигенског теста на нови коронавирус (САРС-ЦоВ-2) – БАТ коjи ниjе стариjи од 48 ч, или позитивног резултат ПЦР теста коjи jе стариjи од 14 и ниjе стариjи од 90 дана или позитивног резултата серолошког теста - антитиjела класе ИгГ, коjи ниjе стариjи од 90 дана илиНове епидемиолошке мjере доказ да jе прошло 14 дана од потпуне вакцинациjе против ковид-19.

Потребно jе да организатор ангажуjе довољан броj особа коjе ће бити одговорне за спровођење свих хигиjенско-епидемиолошких мjера, сходно Препорукама Института за jавно здравље.

Шири се листа земаља чиjи држављани у Црну Гору улазе под истим условима коjи су важили приjе ковид-19 епидемиjе. Црна Гора, без тестова или доказа о вакцинациjи, своjе границе отвара и за Норвешку и Казахстан. Од раниjе, исто важи да држављане Србиjе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова, Сjеверне Македониjе, Албаниjе, државе чланице Европске униjе, Израела, Шваjцарске, Русиjе, Бjелорусиjе, Украjине, и Молдавиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:05