Дубравка Раић из Херцег Новог најуспјешнија ветеранка Бокешког полумаратона / -М.Д.П.
02/01/2022 u 19:54 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Порука учесника првог Бокешког полумаратона: Радујемо се ономе ко је испред и ономе коме смо дали подршку

Младе узданице ове манифестације су Тивћани,12- годишњи Матија Бузић, фудбалер тиватског „Арсенала“, трећепласирани у мушкој конкуренцији Трке задовољства, те 16-годишњи Александар Филип, најмлађи полумаратонац

Учесници првог Бокешког полумаратона Тиват – Котор, како тркачи и тркачице, њих 922 из 25 земаља, тако и организатори и волонтери, њих преко 110, уложили су максимум напора и пуно ентузијазма да ова трка по хладној бури 12. децембра од 12 сати, у организацији Триатлон клуба Котор, успјешно споји два сусједна града. Надахнуће учесницима била је феноменална визура ка обалама Луштице, Херцег Новог, Верига, Рисанског залива, Пераста, Оравца, Доброте, али и низ старинских грађевина и ђардина уз обалу под брдом Врмац.

”Неки су трчали сами, други са партнером или партнерком,
један тата протрчао је са бебом у колицима, док су се трећи држали тима...

Сву хладноћу, премор, бол и грчеве у ногама, учесници Трке задовољства Suplement Storе у Тивту, и полумаратона до Котора заборавили су уз загрљаје пријатеља уласком у циљ на Тргу од оружја. Неки су трчали сами, други са партнером-партнерком, један тата протрчао је са бебом у колицима, док су се трећи држали тима. Многи су превазишли своје границе – снагом воље и истинске жеље Нина Јевтовић из Котора је 21 километар истрчала са руком у гипсу и освојила своју личну побједу.

image

Афрички спринтери ненадмашни и у Боки

Круме Ивановски

- Ово је једини фјорд у Медитерану гдје се планина сријеће са морем, а моје идеје, које су кренуле прије годину дана, биле би само скуп добрих жеља да иза себе нисам имао прави тим. Срце ми је пуно јер сам радио са Крстом Лалићем, Драганом Јовановићем, Маријом Марковић, Александром Тот, Драганом Михаљевићем и Младеном Илићем, који су све ово омогућили уз велики број волонтера. Овај догађај у Боки ће постати феноменална спортска традиција, поручио је Кристијан Синдик, родом Тивћанин, директор Сплитског маратона, који је у Црну Гору довео и триатлон.

Афрички тркачи поставили високе стандарде

Спортисти из Кеније, Simon Kiber Loitaanyang (1:06:54), Jean Marie Vianney Myiomukiza (1:08:01) и Lekuraa (1:08:02), првопласирани су у мушкој категорији, те прва у женској - Francine Niyomukunzi (1:08:21), за којом су Матеа Парлов Коштро из Хрватске (1:12:25) и Теа Фабер (1:18:44). Најбољи мушкарци из Црне Горе су Жељко Дабовић, (1:17:09), Марко Каваја (1:17:16), Перица Вучковић (1:17:49) и жене: Слађана Перуновић (1:24:55), Милуша Бошковић (1:33:10) и Рада Миладиновић (1:36:38). Укупно је било 632 учесника, од чега је 627 завршило трку, 237 жена и 390 мушкараца.

У име волонтера Крсто Лалић истиче да су дочекали учеснике пуне еуфорије, а испратили их пуне прича, задовољства, среће, личних рекорда, а има и оних којима је ово први полумаратон. Огромна је подршка тркачке заједнице у региону, помажу једни другима, лакше је када се обавезе подијеле, што је огроман мотив да наставе да раде на још бољој организацији.

image

Група волонтера

-М.Д.П.

- Било је по десетак волонтера из Дубровника, из Интернационалне школе Knightbridge school из Тивта, из Мостара и Скопља и сви су били на окрепним станицама. Остали волонтери су били из Сплита, Подгорице, Цетиња, Котора, Херцег Новог, а највише њих из Тивта. Најбројнија група је била НВО „Наша акција“, затим Омладински тим Тиват и планинарски клуб „Вјеверица“, казао је Лалић за „Дан“. Да је организација била одлична потврђују и Фросина и Љубица, чланице првопласиране штафете из Тркачког клуба „091 Run CrW“ Скопље, које истичу да су „тркачка и навијачка група“ - они који нису трчали, навијали су на 20. километру.

image

Организациони тим: Марковић,Тот, Лалић, Синдик и Јовановић

-М.Д.П.

Планинарке Мирјана Петровић, Бранка Мастиловић, Силвија Врховац, Весна Павловић, волонтирале су по киши и вјетру у жељи да подрже пријатеље и другове који организују трку, али се и такмиче. Допринос су дале и цијеле породице, као што су Борис Филип, његова супруга Маја, синови Александар и Давид, који су и волонтирали и трчали. Александар је истрчао полумаратон за 2:10 сата, био је седми у категорији до 23 године и са својих 16 година био је најмлађи полумаратонац. Он је шампион Црне Горе у категорији до 17 година, прије четири године трчао је у Сплиту свој први полумаратон, а ово му је био други. Давид је Трку задовољства истрчао за 24:19 и освојио 2. мјесто у категорији кадета, а њихов отац Борис је полумаратон истрчао за 2:28 сата.

image

12-годишњи Бузић са кумовима Лучићима

-М.Д.П.

Брачни тандем ​Лазар и Дубравка Раић, из Херцег Новог, заједно трче већ неколико година, а Дубравка је овом приликом освојила медаљу као једина и набоља у категорији жена до 70 година.

image

Амра Дурутлић и Бранка Мастиловић

-М.Д.П.

- Кад могу они, могу и ја, супружници Дубравка и Лазар су ми надахнуће за неки будући полумаратон, пресрећна сам јер сам успјела „да побиједим себе“, каже 32- годишња Амра Дурутлић из Тивта, чланица ПД „Вјеверица“, која истрачала Трку задовољства први пут у животу.

image

Сви се радују успјеху оног другог: са додјеле медаља на Тргу од оружја

-М.Д.П.

Да Бокешки полумаратон има своје младе узданице потврђује успјех 12- годишњег Матије Бузића, фудбалера тиватског „Арсенала“, који је у Трци задовољства заузео треће мјесто у мушкој конкуренцији, а подржао га је тркач-ветеран, 40 година старији кум Ристо Лучић из Тивта, чија су два сина такође учествовала у полумаратону.

image

Чланови Београдског тркачког клуба се загријали на Пинама

-М.Д.П.

- Прилика је да се млади људи окрену трчању, пливању, гимнастици. Стаза је спојила Тиват и Котор, изазовна, равна, лијепа, организација беспрекорна. Затварам сезону на најбољи могући начин, поручује Драгољуб Копривица, члан АК „Морнар“ из Бара, побједник Подгоричког маратона, који је на Бокешком полумаратону побиједио у апсолутној категорији за ветеране.

- Ова трка ми значи због дружења, познанстава, људи који су у организацији и људи који су око мене у трци, јер у трчању и у триатлону којим се бавимо и који је основа тога, сви подржавамо једни друге, а ако је неко бржи од тебе, срећан си јер је био бржи. Ово је такмичење и са собом и а другима, али се увијек радујемо ономе ко је испред и ономе коме смо дали подршку, каже Драган Гардашевић, члан Триатлон клуба „Ловћен“ са Цетиња.Тренер Београдског тркачког клуба Борис Ристановић дошао је са око 80 тркача/ца да подржи ову трку, са жељом да заједничким снагама у региону изграде што већи број квалитетних трка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:32