Зграда још није завршена / -ФејСбук
03/05/2022 u 08:23 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Просвјетни радници из Будве станове чекају деценију, дочекали поскупљење 30 одсто

Пројекат је почео са нереално договореном цијеном по квадрату од 650 еура и то је у овом моменту немогуће одржати, истиче предсједник Стамбене задруге Зоран Станишић

Просвјетни радници из Будве упозорили су да већ десет година чекају завршетак стамбене зграде за 147 породица, чији чланови раде у школама и вртићима у том граду, док из Стамбене задруге Солидарно најављују повећање цијена квадрата стана за преко 200 еура због поскупљења грађевинског материјала и дуга у банци. Просвјетни радници истичу да је изградња станова започела 2012. године и требало је да буде завршена након 18 мјесеци, а радови да коштаjу 8,6 милиона еура. Међутим, зграда ни до данас ниjе завршена, а радови су већ достигли суму од 11 милиона еура. Општина jе са своjе стране уступила плац, ослободила комуналиjе, а потом и финансирала изградњу гаража. Просвјетним радницима је преко Стамбене задруге "Солидарно" омогућено прије десет година да купе стан по повољнијим условима и нижој цијени од тадашњих тржишних.

Директор будванске СМШ "Данило Киш" Крсто Вуковић казао је за "Дан" да су обиљежили 10 година нерада на мјесту гдје је требало да буду усељени просвјетни радници.

– Приjе скоро пола године на састанку у Општини, градоначелник Марко Царевић, директор Задруге Зоран Станишић, предсjедник Синдиката просвjете ЦГ Радомир Божовић, представници Министарства просвjете и Министарства финансиjа и локални синдикалци утврдише да се 1. маjа мораjу уручити кључеви у руке. Е па, као што сте видјели, 1. мај је прошао и ми посвjедочисмо да зграде нијесузавршене и да смо далеко од уручења кључева, да су врата закључана а одговорна лица одсутна. Као доказ имамо фотографије да објекат још није завршен – каже Вуковић.

Зграда нема воду и струју

Предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић казао је за "Дан" да иако су из Стамбене задруге обећали занатски радови до 1. маја нијесу завршени.

– Зграда још није прикључена на воду, струју и није обављено књижење. Сви они проблеми који су били у претходном периоду нијесу завршени. Шта је разлог томе, треба да одговори Станишић. Имаћемо састанак у Будви са координационим тијелом, морамо да тражимо нечију одговорност и захтијевамо да се Општина више укључи. Ради се о 147 станова за просвјетне раднике из читаве Будве. Годинама чекају на кров над главом. Просвјетни радници су се прије два дана сами организовали и обишли станове. Тражићемо одговоре од надлежних – поручио је Божовић.

Директор Стамбене задруге Солидарно Зоран Станишић казао је за "Дан" да је, иако је дао рок да ће станови бити готови до 1.маја, то мало исклизнуло. Он истиче да раде све да зграда буде завршена током маја.

– Имамо одређени притисак да то завршимо, Задруга је ту сама и мучимо се да то завршимо, немамо неке помоћи, фали пара, али то је при крају и завршићемо. Треба нам помоћ око укњижбе, постоје још одређених неријешених односа са Општином и другим приватним лицима око парцеле. Било је много непредвиђених околности које су нам се обиле о главу откад радимо тај пројекат. Али једно по једно се рјешава, обезбиједили смо банку, а очекујемо да зграда буде завршена током маја. Немам приговор на негодовања запослених, састаћемо се са њима током наредне недјеље и разговарати о свему. Сад имамо и проблем око цијене станова, она је на почетку износила 650 еура а сада ће бити између 800 и 900 еура. Пројекат је почео са нереално договореном цијеном по квадрату од 650 еура и то је у овом моменту немогуће одржати. Много је станова, срушило се брдо било, узели смо кредите код банке, наш друг према банкама је 7.800.000 еура. Морамо те кредите вратити и то ће повећати цијене станова не мало. Опет ће то бити прихватљива цијена, ако хоће да се изврши протисак да остане 650 еура то је немогућа мисија. Цијена ће бити испод 900 еура. Од извођача смо информисани и да је за 30 одсто поскупио грађевински материјал који се користи за конструкције на балконима, тако да се и на нас негативно рефлектују цијене на тржишту и рат у Украјини – каже Станишић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 17:12