ТИКА поклонила пчеларски опрему / - ФБ Министарство пољопривреде
11/06/2021 u 21:09 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ТИКА поклонила пчеларску опрему полазницима школе пчеларства

Едукациjа и усавршавање младих пчелара основни jе предуслов даљег развоjа нашег пчеларства. Узимаjући у обзир богатство медоносног биља, развоj овог сектора остваруjемо кроз професионализациjу пчелара, диверзификациjу производа као и кроз промоциjу органског пчеларења, казао је Стијовић

Турска агенциjа за међународну сарадњу и координациjу (ТИКА) у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Савезом пчелара Црне Горе у Кући меда подијелила је пчеларску опрему за 27 дипломаца прве Школе пчеларства. Из министарства су истакли да је ТИКА свим полазницима школе донирала по три пчелиња друштва (три кошнице и три роjа) као и основни прибор за пчеларење (димилица, пчеларски нож, блузу и рукавице).

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стиjовић свим дипломцима је честитао на успjешно завршеноj школи и добиjеним звањима, посебно истичући захвалност партнерима из ТИКА на ангажовању и подршци пчеларима у Црноj Гори.

image

Обилазак куће меда

- ФБ Министарство пољопривреде

- Едукациjа и усавршавање младих пчелара основни jе предуслов даљег развоjа нашег пчеларства. Узимаjући у обзир богатство медоносног биља, развоj овог сектора остваруjемо кроз професионализациjу пчелара, диверзификациjу производа као и кроз промоциjу органског пчеларења. Повећањем количине произведеног меда у Црноj Гори оствариле би се могућности за осваjање нових тржишта и била би достигнута значаjно већа циjена меда и других пчелињих производа - казао jе Стиjовић.

Амбасадорка Турске у Црноj Гори Сонгул Озан jе нагласила посвећеност и даље опредјељење Агенциjе ка подршци пољопривредним произвођачима у Црноj Гори.

- ТИКА jе до сада реализовала велики броj проjеката. Jедан од њих jе и разлог због коjег смо се данас окупили, како бисмо уручили опрему навршеним пчеларима. Поред сектора пчеларства, ТИКА jе до сада реализовала проjекте у области пластеничке производње, додjели садница, малинарства, маслинарства, дакле у скоро свим дjеловима пољопривреде, на чему се у име Турске срдачно захваљуjем - истакла jе Озан, уз упућене честитке и захвалност учесницима и организаторима на оствареном проjекту.

image

Са уручења

- Портал Дан

Предсjедник удружења пчелара Радуле Миљанић изразио jе увjерење како ће заjедничким политикама и напорима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Савез пчеларских организациjа заjедно са партнерским организациjама омогућити пчеларима да jош одлучниjе наставе да се баве и буду сигурни у свом послу.

Учесници су, по добиjању нове опреме, обишли погоне за прераду и стерилизациjу воска, одjељење за откуп и паковање меда, производњу инвертног сирупа и погача као и мjесто за продаjу пчеларске опреме.

image

Са уручења

- ФБ Министарство пољопривреде

Кроз сарадњу министарства, Савеза пчеларских организациjа и Центра за стручно образовање усвоjен је Програм за стицање стручне квалификациjе и уведено jе занимање пчелар-пчеларка III степен стручности. Завршни испит jе положило 27 кандидата коjи су на основу програма образовања добили звање пчеларка/пчелар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:04