/ фото: Министарство правде
07/10/2021 u 16:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Подгорици одржана Донаторска конференција о инклузији Рома и Египћана

Сви заједно требамо дати допринос како би се припадници ромске и египћанске популације осјећали као равноправни припадници овог друштва, навео је Беганај

Министарство правде, људских и мањинских права – Дирекција за инклузију Рома и Египћана уз подршку Савјета за регионалну сарадњу , у Подгорици је организовало Донаторску конференцију о инклузији Рома и Египћана у Црној Гори. Конференција је организована  у циљу обезбјеђивања финансијских средстава за спровођење политика инклузије Рома и Египћана у нашој држави. 

- Начелник Дирекције за инклузију Рома и Египћана, Сокољ Беганај, поздравио је све присутне на овој , како је оцијенио, значајној конференцији. Он је казао да је Стратегија донешена у складу са Стратешким оквиром ЕУ за једнакост, инклузију и партиципацију Рома 2020-2030. Истакао је да је у протеклим годинама остварен напредак када се ради о инклузији грађана и грађанки ове заједнице. Подсјетио је и да постоје бројни изазови када је у питању достизање једнаких шанси и могућности у друштву, те да се  ова мањинска заједница сусреће са  свакодневним бројним изазовима, попут друштвене искључености, сегрегације и маргинализације, а које воде недостатку образовања, незапослености, нерјешеном стамбеном питању, као и веома распрострањеном сиромаштву. Истакао је да је антициганизам суштински проблем који у свом темељу има став да је ова популација инфериорна у односу на друге- саопштено је из Министарства правде, људских и мањинских права.

На конференцији је указано на то да су пројекти, који су у претходном периоду били финансирани од стране ЕУ, Савјета Европе, УН система и других међународних донатора, достигли видљиве резултате за ромску и египћанску заједницу, те да се очекује да донатори препознају значај финасирања пројеката у овој области. 

- Сви заједно требамо дати допринос како би се припадници ромске и египћанске популације осјећали као равноправни припадници овог друштва, а то могу постати само ако буду имали једнаке могућности као остали- закључио је господин Беганај. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:18