Припреме за нови сој / -SASA MATIC
13/07/2021 u 12:35 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У здравству се припремају за делта сој

Министарство здравља ради на припреми здравственог система, у складу са најновијим препорукама СЗО. Вакцинацијом можемо избјећи познати сценарио, саопштено "Дану" из ИЈЗ

Из Института за јавно здравље (ИЈЗ) "Дану" je саопштено да је реално очекивати случајеве заразе новим делта сојем у Црној Гори, као и да ће у наредном периоду почети узорковање и тестирање сумњивих на тај вирус. Из Института истичу да Министарство здравља уз помоћ Свјетске здравствене организације ради на припреми здравственог система за евентуалани долазак делта соја. ИЈЗ је јуче реистровао један смрнти случај и 10 новоинфицираних.

– У потпуности jе реално очекивати случаjеве заразе делта соjем у Црноj Гори. Само jе питање тренутка када ће делта соj постати доминантан соj на нивоу циjелог свиjета, а подаци показуjу да су се први случаjеви већ поjавили у земљама региона. То jе, наравно, повезано с већим ризиком од наглог пораста броjа случаjева. Управо из тог разлога будно се прати броj новооткривених случаjева. Охрабруjу подаци који показуjу да су особе коjе су вакцинисане с обjе дозе, у значаjно већоj предности него невакцинисани или дjелимично вакцинисани и због тога Институт за jавно здравље инсистира на значаjу вакцинисања, на шта свакодневно и подсjећамо путем jавности. Начин праћења и контрола епидемиjе ради се по утврђеним протоколима и препорукама званичних институциjа. Министарство здравља, у сарадњи са Свjетском здравственом организациjом, ради на припреми здравственог система за евентуални долазак делта соjа, у складу с њиховим наjновиjим смjерницама везаним управо за оваj соj вируса. Као и до сада, информисаћемо jавност о свим новинама повезаним с делта соjем и дати препоруке како би спријечили његову широку трансмисиjу. То радимо скоро свакодневно уз помоћ медиjа коjи нам у том смислу пружаjу значаjну подршку. Придржаваjте се основних превентивних мјера и вакцинишите се! Вакцинациjом можемо избјећи познати сценарио. Будимо солидарни и одговорни, омогућимо заjедници да буде здрава – истичу из Института.

Сада смо на "зеленој листи", нема опуштања током љета

На питање да ли нови соj може довести до тога да се заустави туристичка сезона и промиjени режим уласка на границама, из тоге рсора кажу да не смијемо да се опустимо.
- Изузетно добре резултате коjе смо постигли у борби против коронавируса, захваљуjући, приjе свега, доброj стратегиjи здравствених власти и квалитетним управљањем кризом, свакако уз подршку међународних партнера и одговорним понашањем наших грађана, можемо одржати и учинити jош бољим jедино ако наставимо на исти начин да се понашамо. Несмиjемо да се опустимо, jер сви смо свjедоци колико jе оваj вирус опасан и непредвидив. Само поштовањем мjера и масовном вакцинациjом можемо да сприjечимо поновно ширење епидемиjе и поjаву нових мутагених форми. Због добрих резултата у борби против коронавируса, Европска комисиjа jе Црну Гору уврстила у "зелену листу", што за грађане значи да, након отприлике годину дана, могу да путуjу без ограничења уз, наравно, поштовање евентуалних посебних услова сваке државе чланице - наглашавају из ИЈЗ.


Из ИЈЗ објашњавају да jе већ наjављена кампања коjом ће се промовисати вакцинациjа, а с обзиром на то да jе мањи броj новозаражених умањио заинтересованост за имунизациjу.

– У сусрет jесењоj сезони и томе да нам приjети делта соj, Институт за jавно здравље ће поjачати кампању. Међутим, без сталног поштовања противепидемиjских мjера и наставка позитивног тренда вакцинисања становништва, можемо очекивати значаjан пораст новоинфицираних, повећан броj хоспитализованих, а самим тим, нажалост, и преминулих пациjената. Епидемиолози свакондневно упозораваjу на значаj вакцинациjе, а уjедно активно прате ситуациjу са пандемиjом, о чему редовно извjештаваjу jавност. Свакако, пандемиjа jе jош увиjек у току, па апелујемо на грађане да се вакцинишу, а потом и поштују основне мjере, носе маску, перу руке и држе одстоjање – саопштили су из Института.
Наводе да ће ИЈЗ у сарадњи с Европским центром за контролу и превенциjу болести (ЕЦДЦ), радити анализу узорака за идентификациjу делта соjа коронавируса по важећим процедурама и протоколима.

– У сарадњи са ЕЦДЦ вршиће се анализа и слање узорака на делта соj САРС-ЦОВ-2 у наредном периоду, о чему ће jавност бити благовремено обавиjештена. Секвенционирање ће бити рађено у оквиру програма Подршке у секвенционирању генома САРС-ЦОВ-2 земљама кандидатима или потенциjалним кандидатима за чланство у ЕУ. Вриjеме, начин и динамику слања узорака, као и мjесто обраде узорака, одређуjе ЕЦДЦ у складу са захтjевима програма. У сарадњи са Свjетском здравственом организациjом и Институтом "Роберт Кох" из Берлина, започета jе и спроводи се обука особља за ту сложену методу анализирања генома микроорганизама. Након завршетка обуке потврђене од едукатора, секвенционирање ће се вршити и у Институту – најављују из ИЈЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:22