/ Др Валентина Калинић
13/06/2021 u 07:06 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ВАКЦИНИШИТЕ СЕ: Добра гликорегулациjе и вакцинациjа jедина заштита

Др Валентина Калинић, интерниста ендокринолог КЦЦГ, каже да су обољели од диjабетеса у високом ризику од корона вируса

Од почетка епидемиjе потврдило се да су обољели од диjабетеса у високом ризику од коронавируса, али и од фаталног исхода уколико се инфицираjу, каже др Валентина Калинић, интерниста ендокринолог КЦЦГ.
– С друге стране, особе коjе немаjу компликациjе и чиjи jе ниво шећера у крви добро регулисан, немаjу већи ризик од развоjа тежих облика ковида од опште популациjе. Смрт од диjабетеса прошле године jе 24.6 одсто на 100.000 особа, што је пораст у односу на 2019. када је било 21.6 одсто. То jе заправо 13.000 више умрлих од диjабетеса, него у 2019. Био jе то наjвећи пораст стопе смртности од диjабетеса у посљедњих неколико децениjа – каже др Калинић.

Она подсјећа да су истраживања из САД, Њемачке, Италиjе и Кине показала да jе трећина пациjената коjа је преминула од короне, управо имала диjабетес.
– Диjабетес представља велики здравствени проблем, jер све чешће погађа млађе, радно активно становништво, па као такав изискуjе озбиљан приступ свих ресурса државе. Диjабетес поприма пандемиjски карактер, тако смо причали 2019. године, а онда се десила права пандемиjа – Ковид19 – дониjела изолациjу, отуђеност - затворила свиjет, онемогућила физичку активност, тако да jе броj особа са диjабетесом због пандемиjе Ковид -19 jош више порастао - упозорава др Калинић.

С обзиром да двије трећине пациjената нема добру гликорегулациjу, с тендециjом у овом стресном и другачиjем периоду за хроничне пациjенте да их jе jош више, Америчка диjабетолошка организациjа jасно jе истакла да jе вакцинациjа jедна од наjбезбjедниjих опциjа за излазак из епидемиjе и за диjабетичне болеснике.
– Вакцинациjа jе безбjедно терапиjско средство у спрjечавању ширења инфекциjе, без обзира на врсту вакцине. Алергиjа на пеницилин ниjе контраиндикациjа за вакцину, као ни многе друге алергиjе на полен, храну. Jедина контраиндикациjа jе постоjање алергиjе на компоненте коjе садржи вакцина, као и доказ о правоj анафилактичкоj реакциjи. Имунокомпромитоване особе се вакцинишу у договору са љекаром коjи их лиjечи – објаснила је Калинић.

Пандемиjа покренула иновациjе у здравству

– Код особа у предиjабетесном стању (за коjе половина ниjесу знали ни да се налазе у њему), поготово код гоjазних пациjената, постоjање Ковид -19 инфекциjе и негдjе кортикостероидна терапиjа, коjу jе условила тешка клиничка слика, резултирало jе манифестним диjабетесом и доприниjело да се у посљедњих годину дана евидентира пораст новооткривених пациjената - каже др Калинић.

Пандемиjа Ковид-19 jе покренула иновациjе у здравству и омогућила тестирање модела његе диjабетеса у стварном свиjету на досад незабиљежене начине.
– То се наводи у рукопису обjављеном у Часопису за клиничку ендокринологиjу и метаболизам (Друштво Ендокринологиjа & Метаболизам). Па стога телемедицина изнуђена у прошлоj години је поставила темеље за начине евалуациjе ових хроничних пациjената, о чиjоj употреби у наредном периоду треба размислити, jер би то био уjедно и допринос побољшању квалитета контроле и свокодневице особа с диjабетесом - каже др Калинић.

Управо због велике смртности и компликациjа Ковид-19 инфекциjе код особа са диjабетесом и постоjање придружених болести, код већине (90 одсто) у типу 2 диjабетес мелитуса је гоjазно.
– Такође, већина има хипертензиjу, хиперлипопротеинемиjу и управо их те диjагнозе стављаjу на листу приоритета за обавезну вакцинациjу, а диjабетес jе сам по себи ризична група и jедина заштита поред добре гликорегулациjе jе заправо вакцинациjа – упозорава др Калинић.

Она додаје да је ризичност за оболиjевања и компликациjе за Ковид-19 инфекциjу препозната код диjабетес мелитуса тип 2, као и код свих гоjазних пациjената.

– Код ових пациjената постоји озбиљност за инфективне и друге болести, које су на жалост, у пуном обиму показале своjе лице и приjе ове заразне болести – упозорила је др Калинић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:02