Кампања подизања свиjести против говора мржње / - ОЕБС
21/12/2021 u 09:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Мисиjа ОЕБС-а у Црноj Гори покреће кампању подизања свиjести против говора мржње

Морамо да будемо свjесниjи утицаjа коjе изговорене риjечи могу имати и посљедица коjе остављаjу на животе људи, казала је шефица Мисиjе ОЕБС-а у Црноj Гори Dominique Waag

Мисиjа ОЕБС-а у Црноj Гори покренула jе 20. децембра кампању подизања свиjести о штетности говора мржње у онлаjн простору, коjа наглашава важност напора да се говор мржње заустави.

- Кампања укључуjе видео-спот коjи ће бити емитован на двиjе националне ТВ станице и на друштвеним мрежама. Видео приказуjе примjере коментара коjи садрже говор мржње на новинским порталима и друштвеним мрежама, позиваjући jавност да препозна, приjави и заустави говор мржње на интернету. Видео, такође, подиже свиjест jавности о томе како говор мржње утиче на жртве, с циљем да оjача безбjедност и критичко размишљање људи док су онлаjн и конзумираjу медиjе - наводи се у саопштењу Мисиjе ОЕБС-а.

Шефица Мисиjе ОЕБС-а у Црноj Гори Dominique Waag истакла jе да jе подршка асертивном приступу информациjама jедан од начина да се елиминише говор мржње.

- Важно jе да удружимо снаге и сарађуjемо у промовисању приступа без говора мржње. Морамо да будемо свjесниjи утицаjа коjе изговорене риjечи могу имати и посљедица коjе остављаjу на животе људи. Захваљуjући сарадњи са нашим националним партнерима, Мисиjа наставља да подиже свиjест о овоj важноj теми, наглашаваjући потребу да сви грађани буду безбjедни у њиховом свакодневном животу - казала jе Waag.

Менаџерка Мисиjиног Програма за медиjе Зузана Паукова казала jе да говор мржње представља велики изазов у ​​данашњем медиjском окружењу.

- Мисиjа наставља да фокусира своjе напоре на обезбjеђивање простора за слободу изражавања, за аргументовану, пристоjну и ангажовану дискусиjу, смањуjући утицаj говора мржње и напада на грађане свих професиjа - казала jе Паукова.

Кампања jе дио континуираних напора Мисиjе на подизању свиjести jавности о значаjу безбjедног и професионалног медиjског окружења у Црноj Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:12