Чишћење црногорских обала / - EU INFO CENTRE
25/09/2021 u 15:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Запослени у Делегациjи ЕУ чистили плажу Буљарица

Под покровитељством Делегациjе ЕУ у Црноj Гори, преко 500 волонтера сакупљало jе отпад са 19 локациjа у 15 црногорских градова

Пети пут заредом под покровитељством Делегациjе ЕУ у Црноj Гори, НВО Zero Waste у сарадњи са великим броjем локалних невладиних организациjа и броjним партнерима организовала jе акциjу чишћења посвећену Европском и Међународном дану чишћења обала. Преко 500 волонтера сакупљало jе отпад са 19 локациjа у 15 црногорских градова.

Особље Делегациjе Европске униjе у Црноj Гори придружило се акциjи чистећи плажу Буљарица у Будви. Порука саме акциjе jесте скретање пажњjе на ургентну потребу заштите риjека, мора и океана. Око 95 одсто отпада коjи заврши у риjечним токовима, морима и океанима, заврши на морском дну уништаваjући биљни и животињски свиjет. Само 5 одсто отпада заврши на обалама. То значи да отпад коjи сакупимо са обала чини само врх леденог бриjега, казао jе Саша Палибрк из ЕУ инфо центра.

image

Чишћење црногорских обала

- EU INFO CENTRE

“Право рjешење проблема jе престанак употребе пластике за jеднократну употребу, коjа jе наjвец́и неприjатељ риjека, мора и океана. У Европи 80-85 одсто отпада на плажама чини пластика. ЕУ jе предузела конкретне кораке да забрани пластику за jеднократну употребу и да присили велике компаниjе да ограниче своjу производњу и потрошњу пластике. Очекуjемо да ц́е Црна Гора слиjедити таj примjер. Приjе неколико дана, Црна Гора jе обиљежила 30 година постоjања еколошке државе. Краjње jе вриjеме да се риjечи претворе у дjела и смањи пластика за jеднократну употребу, као и да се одлагање и третман отпада учини ефикасниjим”, казао jе Палибрк.

image

Чишћење црногорских обала

- EU INFO CENTRE

Акциjа чишћења одржана jе на 19 локациjа у 15 општина: Подгорица, Даниловград, Никшић, Жабљак, Моjковац, Пљевља, Биjело Поље, Беране, Гусиње, Херцег Нови, Тиват, Котор, Будва, Бар и Улцињ. Уз чишћење отпада сваке године се врши и његова ревизиjа и сваке године резултати су jако слични. Више од половине отпада чине флаше за jеднократну употребу. Наjвећи загађивачи су свjетске, али и локалне компаниjе коjе производе напитке у амбалажи за jеднократну употребу.

image

Чишћење црногорских обала

- EU INFO CENTRE

“Сваке године преко 65 одсто сакупљеног отпада чине пластичне боце и то jе наjвећи проблем и на то смо ове године фокусирани. Вршиће се ревизиjа пластичних боца, стаклених боца и лименки. Такође, овом акциjом желимо да подигнемо свиjест људи да се смањи употреба пластике за jеднократну употребу.  Такође би свако своjим примjером требало да покаже како да се миjењамо. Почетак jе да престанемо да купуjемо производе у амбалажи за jеднократну употребу.” казала jе Милица Боца из организациjе Zero Waste.

image

Чишћење црногорских обала

- EU INFO CENTRE

Сакупљени отпад ће бити категоризован и документован као дио глобалне инициjативе #БрандАудит. Добиjени подаци ће бити коришћени за сачињавање препорука произвођачима и општинама у погледу смањења отпада, његовог сакупљања, поновне употребе и бољег рециклирања. О резултатима акциjе у Црноj Гори медиjи ће бити обавиjештени почетком октобра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:54